Drożdżowe pierogi - przepis Heleny Kalinowskiej z Moszczony Pańskiej

23 marca 2018

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Drożdżowe pierogi - przepis Heleny Kalinowskiej z Moszczony Pańskiej w gm. Nurzec Stacja | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Drożdżowe pierogi - przepis Heleny Kalinowskiej z Moszczony Pańskiej w gm. Nurzec Stacja


Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • grzyby suszone
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 kg mąki pszennej
  • około 3 dkg drożdży
  • olej

Przygotowanie:

Odciśniętą z soku kapustę gotujemy, pod koniec gotowania dodajemy namoczone w wodzie grzyby, następnie mielimy przez maszynkę i podsmażamy jeszcze na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do mąki kruszymy drożdże, zalewamy szklanką gorącej wody i dodajemy łyżeczkę cukru. Po około 10 minutach (gdy drożdże będą już pracować, pojawią się bąbelki) zagniatamy ciasto, dolewając jeszcze szklankę - półtorej szklanki wody, dajemy też szczyptę soli. Wykrawamy krążki, nadziewamy farszem i sklejamy pierogi. Smażymy na gorącym oleju.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok