Mielonka ze słoika - przepis Marii Czołomiej z miejscowości Waliły Stacja

18 maja 2018

Mielonka ze słoika - przepis Marii Czołomiej z miejscowości Waliły Stacja, fot. Renata Reda
Mielonka ze słoika - przepis Marii Czołomiej z miejscowości Waliły Stacja, fot. Renata Reda

Mielonka ze słoika - przepis Marii Czołomiej z miejscowości Waliły Stacja

Składniki:

- mięso: 2 kg łopatki wieprzowej, 0,5 kg boczku, 0,5 kg podgardla.

- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, gorczyca, kolendra, pieprz naturalny.

- czosnek.


Przygotowanie:

Ze skórek z podgardla i boczku, z liściem laurowym i zielem angielskim należy zrobić wywar. Wieprzowinę mielimy bądź kroimy w kwadraciki. Dodajemy 2 dag soli na kilogram mięsa. Następnie do zmielonej wieprzowiny wrzucamy kolendrę, gorczycę i pieprz naturalny. Dodajemy również czosnek, zalewamy wszystko wywarem i mieszamy. Jeśli mięso postoi 2-3 godziny, nabierze smaku.

Następnie wieprzowinę ubijamy do słoików i zamykamy je. Na dno blaszki kładziemy materiał, zalewamy ją wodą, stawiamy słoiki i zakrywamy je materiałem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika na 200 stopni. Kiedy mięso się zagotuje, zmieniamy temperaturę na 180 stopni i trzymamy słoiki 3 godziny w piekarniku. Kiedy mięso wystygnie, konserwa jest gotowa.


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Orzeszki - przepis Joanny Dzienis z Białegostoku

Orzeszki - przepis Joanny Dzienis z Białegostoku












źródło: www.radio.bialystok.pl​

Polskie Radio Białystok Polskie Radio Białystok

      


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok