Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Mielonka ze słoika - przepis Marii Czołomiej z miejscowości Waliły Stacja
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- mięso: 2 kg łopatki wieprzowej, 0,5 kg boczku, 0,5 kg podgardla.
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, gorczyca, kolendra, pieprz naturalny.
- czosnek.
Przygotowanie:
Ze skórek z podgardla i boczku, z liściem laurowym i zielem angielskim należy zrobić wywar. Wieprzowinę mielimy bądź kroimy w kwadraciki. Dodajemy 2 dag soli na kilogram mięsa. Następnie do zmielonej wieprzowiny wrzucamy kolendrę, gorczycę i pieprz naturalny. Dodajemy również czosnek, zalewamy wszystko wywarem i mieszamy. Jeśli mięso postoi 2-3 godziny, nabierze smaku.
Następnie wieprzowinę ubijamy do słoików i zamykamy je. Na dno blaszki kładziemy materiał, zalewamy ją wodą, stawiamy słoiki i zakrywamy je materiałem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika na 200 stopni. Kiedy mięso się zagotuje, zmieniamy temperaturę na 180 stopni i trzymamy słoiki 3 godziny w piekarniku. Kiedy mięso wystygnie, konserwa jest gotowa.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda