Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Chłodnik - przepis Doroty Kowalskiej ze wsi Budy w gminie Białowieża
Składniki:
świeże ogórki
szczypiorek
sok z kiszonych ogórków
koperek
śmietana 30%
woda, sól, pieprz
Przygotowanie:
Posiekany szczypiorek ugniatamy w naczyniu z solą, dodajemy pokrojone w drobną kostkę obrane ogórki, wlewamy śmietanę. Potem dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy kwasu z ogórków kiszonych (około 1/4 objętości całości chłodnika) i posiekany koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda