Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Ciasto szpinakowe - przepis Dominiki Baszeń z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 450 g zblendowanego szpinaku (mrożony albo świeży)
- 2 szklanki mąki (pszenna tortowa typ 450)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Miksujemy jajka z cukrem na kogel-mogel. W między czasie, do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia. Gdy cukier się już rozpuścił, powoli wlewamy olej, a kolejno szpinak - nie używamy już miksera, delikatnie składniki mieszamy szpatułką. Następnie, w kilku partiach dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. Masę przelewamy do wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, bez termoobiegu. Pieczemy około 40 minut.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda