Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Racuchy na zsiadłym mleku - przepis Grzegorza Nieścieruka z Józefowa w gm. Gródek
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- 500 g mąki
- cukier, sól
- jajko
- 100-150 ml zsiadłego mleka
- ok. 20 g drożdży
- smalec do smażenia
Przygotowanie:
Do mąki w misce wbijamy jajko. Zsiadłe mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej i wlewamy do miski z mąką. Dodajemy drożdże i wszystko mieszamy. Ciasto musi wyrosnąć, więc należy odczekać 15-20 minut. Po wyrośnięciu ciasta, racuchy smażymy na smalcu.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda