GastroProdukt - kompleksowe wyposażenie gastronomii

[Artykuł sponsorowany]

3.11.2021, 09:06, akt. 5.11.2021, 14:01


GastroProdukt - kompleksowe wyposażenie gastronomii
GastroProdukt - kompleksowe wyposażenie gastronomii

Piec do pizzy to jeden z podstawowych elementów, w który musi być wyposażona każda profesjonalna pizzeria. A przecież zdecydowanie większość z nas potwierdzi - pizza to włoska potrawa, którą Polacy wręcz uwielbiają.

W poniższym artykule znajdziecie informacje:

  • jakie rodzaje pieców wyróżniamy,
  • jaki piec do pizzy wybrać w zależności od wybranych kryteriów.

Zdobyta wiedza z pewnością pomoże we wzroście jakości wykonywanych posiłków. Oczywiście dobry sprzęt to jeden z elementów, drugim są produkty, dodatki, które nakłada się na pizzę.

Jaki piec do pizzy wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele typów pieców. Wśród pieców do pizz najbardziej popularne są:

  • elektryczne piece,
  • piece gazowe,
  • piece do pizzy opalane drewnem.

Piec elektryczny to jedna z dwóch najbardziej popularnych opcji obok pieca gazowego. Każdy z nich oczywiście jest dostępny w różnych wariantach. Zaletą pieca elektrycznego jest możliwość podłączenia bez instalacji gazowej. Piec gazowy do pizzy potrzebuje również miejsca, w którym można skorzystać z gazu ziemnego lub specjalnej butli z gazem.

Z drugiej strony piec elektryczny wymaga dostępu do gniazdka. Można również skorzystać z generatora prądu. Często używa się go np. w małych kawiarniach, punktach gastronomicznych oraz popularnych w ostatnim czasie foodtrackach. Inne zalety pieca elektrycznego to dokładne sterowanie temperaturą, zarówno w dolnej jak i górnej grzałce.

Trzecim wskazanym rodzajem jest piec opalany drewnem. To rozwiązanie wymaga specjalnie wygospodarowanego miejsca. Wiele osób jest zdania, że piec opalany drewnem wydobywa najlepszy smak z pizzy.

Na co zwrócić uwagę kupując piec?

Wybierając do pizzy piec należy uwzględnić kilka zasadniczych kwestii. Pierwszą z nich jest odpowiedź na pytanie, ilu klientów można się spodziewać. Dodatkowo jakiej wielkości pizza będzie serwowana. Kolejną kwestią jest ilość miejsca potrzebna do montażu pieca.

Najpopularniejszy wybór to piec dwukomorowy. Gdy ruch w lokalu jest niewielki wystarczające jest używanie jednej komory, w przypadku większej ilości gości sprawdzą się dwie komory.

Kolejnym aspektem jest wielkość oraz kształt pieca. Dzięki szerokim piecom komfort pracy jest większy. Gdy w lokalu nie ma zbyt wiele miejsca świetnie sprawdzą się głębsze rozwiązania.

Aby smak pizzy był wyjątkowy, należy zainwestować w produkty wysokiej jakości. Warto zasugerować się radami specjalistów oraz opiniami umieszczonymi w internecie.

Wybrany piec do pizzy powinien być dopasowany pod względem wyglądu oraz wyposażenia. Przykładem może być wygodny panel sterowania. Dzięki temu można dokładnie ustawić:

  • temperaturę,
  • czas pracy,
  • sposób rozprowadzania ciepła.

Najwygodniejszym rozwiązaniem są piece elektryczne i nie tylko, które umożliwiają wypiek kilku pizz jednocześnie. Część pieców może się cechować dodatkowymi funkcjami.

Jak działa piec do pizzy?

Aby uruchomić sprzęt, należy sprawdzić, jaka może być temperatura maksymalna. Przykładowo, gdy sprzęt osiągnie 400 stopni, pizza będzie gotowa w około 5 minut. Przy tym wszystkim pizza będzie świetnie upieczona, ser roztopiony, a nałożone warzywa pachnące i chrupiące. Warto sprawdzić, na jakim blacie będzie postawiona pizza. Najlepszym wyborem jest ten wykonany z kamienia, ponieważ równomiernie rozprowadza ciepło na całej powierzchni, ciepło długo się na nim utrzymuje oraz wilgoć z ciasta jest wchłonięta. Dodatkowo taki blat łatwo czyścić, bo ciasto nie przywiera do blatu.

Trzecim aspektem jest obudowa zewnętrzna. Warto zainwestować w trwały, odporny na zarysowania oraz pęknięcia plastiku materiał. Nóżki powinny być antypoślizgowe. Do większych biznesów polecane są również piece z dwoma kamieniami. Przykładowe modele można znaleźć na stronie: gastroprodukt.pl/piec-do-pizzy.

Meble ze stali nierdzewnej do pizzerii

Nie tylko piec jest ważny podczas wykonania pizzy. Dużą rolę odgrywają również akcesoria. Przykładami są: podstawy pod piece, okapy oraz meble.

Dzięki temu realizacja codziennych obowiązków będzie łatwiejsza i przyjemniejsza.

Niezwykle ważne są także meble do kuchni. Powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. Wielką zaletą tych mebli jest fakt, że nawet w przypadku intensywnego użytkowania przez dłuższy czas, łatwo utrzymać miejsce pracy w czystości. Szczegóły i ofertę znajdziecie na stronie: gastroprodukt.pl/meble-gastronomiczne. Przykładem mebli kuchennych mogą być: wózek kelnerski, stół gastronomiczny, szafa przelotowa, jak również profesjonalne okapy.

 

A może piec konwekcyjno parowy?

Piec konwekcyjno-parowy to o niezwykle wygodne, funkcjonalne oraz oszczędne urządzenie. Do zalet zaliczają się: wysoka wydajność, oszczędność energii oraz czas wykonywania posiłków. Cyrkulacja gorącego powietrza i izolacja urządzeń skraca czas potrzebny do przygotowania potraw w niższej temperaturze. Dzięki temu maleją również koszty energii. W przypadku tych pieców zużycie tłuszczu jest mniejsze. Wymagany jest bowiem tłuszcz jedynie do lekkiego spryskania mięsa, czy warzyw. Przygotowywane potrawy są bardziej zdrowe oraz smaczne. Nie ma po nich także uczucia ciężkości. Więcej informacji można znaleźć na stronie: gastroprodukt.pl/piece-konwekc-parowe






















 
 

REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok