Garnki do kuchni – połączenie estetyki i funkcjonalności

[Artykuł sponsorowany]

21.02.2022, 12:34, akt. 12:35


Garnki do kuchni – połączenie estetyki i funkcjonalności
Garnki do kuchni – połączenie estetyki i funkcjonalności

W znanym powiedzeniu: „przez żołądek do serca” jest wiele prawdy. Niemniej jednak do wyczarowania dań potrzebne jest odpowiednie wyposażenie kuchni.

Fundamentem, bez którego trudno o jakąkolwiek potrawę są garnki. Mniejsze, większe, aluminiowe, miedziane, rondle, woki, szybkowary i wiele innych znajdziemy w profesjonalnych restauracjach i w domowym zaciszu. Przeważnie zwracamy uwagę na ich wygląd i praktyczne funkcje, które ułatwiają gotowanie. O czym jeszcze warto pamiętać, wybierając garnki do domu?

Wybierz tworzywo

Istnieje sześć podstawowych materiałów, z których powstają garnki. Różnią się właściwościami np. przewodnictwem ciepła czy łatwością czyszczenia. Dużą popularnością cieszą się modele aluminiowe i ze stali nierdzewnej, zwłaszcza od znanych producentów, jak np. garnki Zwieger. Cechuje je oryginalny wygląd i przyjemna dla oka estetyka. Nie bez znaczenia są parametry techniczne, które w przypadku aluminium lub stali nierdzewnej zapewniają komfort pracy.

Rodzaje garnków ze względu na materiał:

  • stal nierdzewna,
  • aluminium,
  • ceramiczne,
  • miedziane,
  • szklane,
  • żeliwne.

Poniżej informacja o wybranych typach garnków i właściwościach tworzyw. Wybór konkretnego materiału wiąże się z pewnymi cechami, które przekładają się na wygodę codziennej pracy w kuchni.

Garnki aluminiowe

Posłużymy się przykładem produktów marki Zwieger. Modele aluminiowe nagrzewają się aż 16 razy szybciej od garnków ze stali, a przy tym są od nich dużo lżejsze. Dzięki temu praca w kuchni jest bardzo dynamiczna. Zagotowanie wody na makaron czy podgrzanie zupy to zaledwie krótka chwila.

Uważa się, że w trakcie gotowania, szczególnie potraw kwaśnych, aluminium dostaje się do potraw, co jest szkodliwe dla zdrowia. Jeśli chcesz uniknąć takiej sytuacji, wybierz aluminium anodowane tj. utlenione. Na rynku spotkasz modele, które są dodatkowo pokryte warstwą ceramiczną, teflonową lub kamienną. Każda z nich poprawia bezpieczeństwo, a przy tym tworzy warstwę nieprzywierającą.

Garnki ze stali nierdzewnej

Prawdopodobnie najpopularniejsze wyposażenie w polskich kuchniach. Dobrej jakości garnki są trwałe, wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Nie bez znaczenia jest ich odporność na korozję i łatwość czyszczenia. Dzięki temu możesz z nich korzystać przez wiele lat.

Warto zwrócić uwagę, że stal długo się nagrzewa. Co więcej, garnki ze stali nierdzewnej mogą zawierać nikiel. Osoby na niego uczulone powinny wybrać inny typ wyposażenia – dla własnego zdrowia.

Garnki do zadań specjalnych

Kuchnia to prawdziwe laboratorium, w którym z przyjemnością eksperymentujemy. Fani gotowania potrzebują klasycznych garnków, ale także takich, które dedykowane są do konkretnych produktów. W garnku do makaronu wygodnie odcedzisz wodę, w modelu do szparagów wszystkie będą równomiernie ugotowane, rondle do mleka przydadzą się, gdy w domu są dzieci, a wok docenią sympatycy kuchni wschodniej.

Garnki to niezbędny fundament każdej kuchni. Dostosujesz je pod względem wyglądu, funkcjonalności i tworzyw, z których są zrobione. Będą cieszyć oko, sprawdzą się w praktyce, a po pysznym posiłku zmywarka zadba o ich czystość.






















 
 

REKLAMA
Nowy tytul

REKLAMA
STARE DOBRE MAŁŻEŃSTWO OIFP

REKLAMA
CARMINA BURANA KONCERT ORATORYJNY OIFP

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok