Kiszka ziemniaczana - przepis Olgi Szwarc oraz surówka z białej kapusty wg Haliny Gotówko

19 kwietnia 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaKiszka ziemniaczana - przepis Olgi Szwarc oraz surówka z białej kapusty wg Haliny Gotówko | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Kiszka ziemniaczana - przepis Olgi Szwarc z Hajnówki

Składniki:
10 litrów startych ziemniaków
3 jajka
pieprz ziołowy
sól
boczek wędzony lub parzony, kiełbasa, różne wędliny (według uznania)
cienkie jelita
kilka łyżek mąki pszennej

Przygotowanie:
Utarte ziemniaki mieszamy z wędlinami pokrojonymi w kostkę, jajkami, dodajemy kilka łyżek mąki i przyprawiamy według własnego uznania. Dobrze wypłukane jelita (kupione w sklepie są na ogół mocno solone) delikatnie nadziewamy masą ziemniaczaną. Pilnujemy, żeby był luz w jelitach, bo w trakcie pieczenia mogą popękać. Kiełbaski ziemniaczane nakłuwamy, pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza od pół godziny do godziny (sprawdzamy, na ile zapiekła się skórka).

Surówka z białej kapusty - proponuje Halina Gotówko ze wsi Długi Ług w gminie Korycin

Składniki:
3 kg białej kapusty
3 marchewki
1,5 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
3 łyżki soli
3-4 ząbki czosnku (według uznania)

Przygotowanie:
Gotujemy wodę z octem, cukrem, olejem, solą i roztartym czosnkiem. Takim "sosem" zalewamy poszatkowaną kapustę i marchew. Czekamy, aż wystygnie i przekładamy do słoików.


Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku


Jaglanka z daktylami i czekoladą.



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok