Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Zupa pokrzywowa - przepis Hanny Uściniak ze wsi Koryciny
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
listki pokrzywy (najlepiej młode lub rwane z czubka rośliny)
cebula
ziemniaki
marchew
masło
mąka krupczatka
na 2 litry zupy - jedno żółtko, 1 litr śmietany i pół cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrzywę sparzamy gorącą wodą i siekamy. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy ją na maśle razem z posiekaną cebulą, dodajemy mąkę krupczatkę i dalej podsmażamy. Następnie dodajemy do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzyw. Potem wkładamy pokrzywę i chwilę gotujemy. Dodajemy 1 żółtko i 1 litr śmietany (18 procent). Zakwaszamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem.
Szpinakowe pierogi
Kiszka ziemniaczana
Placki na liściu kapusty
Flaki z węgorza
Marynata do wędzonek
Chleb żytni - przepis Marzeny Karawieckiej z Sejn. Ilość podanych składników wystarczy na trzy chleby ważące po 1,4 kg.
Zaguby - przepis Izabeli Nowak ze wsi Stadniki w gminie Grodzisk
Prowadzący:
Renata Reda