Narwiański Park Narodowy i sery z mleka prosto od krowy

18 lipca 2019

Narwiański Park Narodowy, fot. Edyta Wołosik
Narwiański Park Narodowy, fot. Edyta Wołosik

Narwiański Park Narodowy przygotowany jest do tego, by przyjąć zainteresowane osoby

O Narwiańskim Parku Narodowym opowiada Monika Olszewska

Ser narwiański - od 15 lat jego produkcją zajmuje się Danuta Popko ze wsi Kościuki w gminie Choroszcz

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Odwiedzamy Narwiański Park Narodowy. Edyta Wołosik rozmawiała z Moniką Olszewską o walorach i atrakcjach tego miejsca, o możliwości rozbicia namiotu, postawienia przyczepy campingowej czy też wypożyczenia sprzętu wodnego.

Nasza dziennikarka odwiedziła też Danutę Popko ze wsi Kościuki w gminie Choroszcz, która od 15 lat produkuje sery regionalne. Jej ser narwiański powstaje według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Nie ma w nim żadnych konserwantów ani dodatków chemicznych. Skład to podpuszczka, sól, zioła i mleko, ale tylko od krów z własnego gospodarstwa, karmionych tradycyjnie i wypasanych na dziewiczych łąkach Narwiańskiego Parku Narodowego.



Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl


Pierożki z gęsiną - z wizytą w Kuchni Dobromil

O dobrą milę od nieistniejącej wsi Romaszki istnieje Dobromil. Obok wsi pędzą samochody krajową "19", a jeśli akurat nie pędzą - to powinny zatrzymać się w „Kuchni Dobromil”.



Zachwycająca Kraina Otwartych Okiennic

Kraina Otwartych Okiennic to miejsce, które będąc w województwie podlaskim trzeba koniecznie odwiedzić.



Mini kansen w Szumowie i nietypowa zabudowa Paproci Dużej

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków naszego województwa odwiedzamy zachodnią jego część.



"Rękociało" - wytwórnia naturalnych kosmetyków

"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy mieszkańcom regionu i turystom najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi, kulinaria, lokalne specjały.



Smak i zapach ziół - odwiedzamy Zielską Kolonię na Sokólszczyźnie

Tym razem podążamy za zapachem i smakiem ziół. Miłka Malzahn wyruszyła na poszukiwanie siedliska pełnego ziół i na spotkanie ze specjalistami od podlaskiej roślinności, służącej kuchennym i zdrowotnym "czarom".



Słodki smak jagodzianek w wodnej stolicy Polski - Augustowie

W poszukiwaniu wakacyjnych smaków skierowaliśmy się do Augustowa. To jedno z najpiękniejszych podlaskich miast, leżące nad dziewięcioma jeziorami, otoczone prastarą Puszczą Augustowską.




źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok