Radio Białystok | Magazyny | Wakacje ze smakiem | Narwiański Park Narodowy i sery z mleka prosto od krowy
Odwiedzamy Narwiański Park Narodowy. Edyta Wołosik rozmawiała z Moniką Olszewską o walorach i atrakcjach tego miejsca, o możliwości rozbicia namiotu, postawienia przyczepy campingowej czy też wypożyczenia sprzętu wodnego.
Nasza dziennikarka odwiedziła też Danutę Popko ze wsi Kościuki w gminie Choroszcz, która od 15 lat produkuje sery regionalne. Jej ser narwiański powstaje według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Nie ma w nim żadnych konserwantów ani dodatków chemicznych. Skład to podpuszczka, sól, zioła i mleko, ale tylko od krów z własnego gospodarstwa, karmionych tradycyjnie i wypasanych na dziewiczych łąkach Narwiańskiego Parku Narodowego.
O dobrą milę od nieistniejącej wsi Romaszki istnieje Dobromil. Obok wsi pędzą samochody krajową "19", a jeśli akurat nie pędzą - to powinny zatrzymać się w „Kuchni Dobromil”.
Kraina Otwartych Okiennic to miejsce, które będąc w województwie podlaskim trzeba koniecznie odwiedzić.
W poszukiwaniu wakacyjnych smaków naszego województwa odwiedzamy zachodnią jego część.
"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy mieszkańcom regionu i turystom najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi, kulinaria, lokalne specjały.
Tym razem podążamy za zapachem i smakiem ziół. Miłka Malzahn wyruszyła na poszukiwanie siedliska pełnego ziół i na spotkanie ze specjalistami od podlaskiej roślinności, służącej kuchennym i zdrowotnym "czarom".
W poszukiwaniu wakacyjnych smaków skierowaliśmy się do Augustowa. To jedno z najpiękniejszych podlaskich miast, leżące nad dziewięcioma jeziorami, otoczone prastarą Puszczą Augustowską.
Dorota Sokołowska sprawdza, co słychać nad Narwią - szuka smaku ogórków z Kruszewa, zagląda do strefy ciszy w Krzyżewie, pyta, co kryje rzeka.
Bohoniki to wyjątkowa wieś we wschodniej części woj. podlaskiego, leżąca nieopodal Sokółki.
We wtorek (30.07) zachęcamy do odwiedzenia Mielnika. To miejscowość, w której dobrze wypoczniemy, ale też dobrze zjemy.