Smak podlaskiego miodu i magia Puszczy Knyszyńskiej

10 lipca 2019

XIX Tykocińska Biesiada Miodowa, fot. Monika Kalicka
XIX Tykocińska Biesiada Miodowa, fot. Monika Kalicka

Podlaskie to oczywiście smak potraw z ziemniaków i doskonałych kiszonek, ale jest to też region z bogatymi tradycjami pszczelarskimi.

My odwiedzamy w środę (10.04) "Doktora Miodka", czyli jedną z regionalnych pasiek, która pozyskuje mód z okolic Puszczy Knyszyńskiej. Siedziba firmy, w której pakowany jest mód, znajduje się w Grabówce, jednak ule rozstawione są w najczystszych terenach, tuż przy granicy z Białorusią. 

I chociaż miód produkują pszczoły, a człowiek go jedynie pozyskuje, ale od tego jak to robi, zależy też jakość finalnego produktu, który trafia na nasze stoły.

O tym, w jaki sposób pozyskuje się miód, w jakich stanach skupienia występuje, i który jest charakterystyczny dla naszego regionu – opowiada Michał Bakier z Gospodarstwa Pszczelarskiego "Doktor Miodek".

Miody "Doktora Miodka" można kupić na przykład przez internet.



Miód możemy wykorzystać do zrobienia wielu ciast, np.:



Dzisiejsze wakacje ze smakiem mają smak podlaskiego miodu. Ten, o którym mówimy pozyskiwany jest w Puszczy Knyszyńskiej. A z kolei Puszcza Knyszyńska to niesamowity kompleks leśny, który z roku na rok przyciąga coraz więcej turystów. 

O magię Puszczy Knyszyńskiej Ryszard Minko pyta dyrektor Parku Krajobrazowego Joannę Kurzawę.


Przeczytaj, zanim skomentujesz

Pierożki z gęsiną - z wizytą w Kuchni Dobromil


O dobrą milę od nieistniejącej wsi Romaszki istnieje Dobromil. Obok wsi pędzą samochody krajową "19", a jeśli akurat nie pędzą - to powinny zatrzymać się w „Kuchni Dobromil”.



Zachwycająca Kraina Otwartych Okiennic


Kraina Otwartych Okiennic to miejsce, które będąc w województwie podlaskim trzeba koniecznie odwiedzić.



Mini kansen w Szumowie i nietypowa zabudowa Paproci Dużej


W poszukiwaniu wakacyjnych smaków naszego województwa odwiedzamy zachodnią jego część.



"Rękociało" - wytwórnia naturalnych kosmetyków


"Wakacje ze smakiem" - to nasz letni projekt, w którym pokazujemy mieszkańcom regionu i turystom najciekawsze podlaskie zakątki, ludzi, kulinaria, lokalne specjały.



Smak i zapach ziół - odwiedzamy Zielską Kolonię na Sokólszczyźnie


Tym razem podążamy za zapachem i smakiem ziół. Miłka Malzahn wyruszyła na poszukiwanie siedliska pełnego ziół i na spotkanie ze specjalistami od podlaskiej roślinności, służącej kuchennym i zdrowotnym "czarom".



Słodki smak jagodzianek w wodnej stolicy Polski - Augustowie


W poszukiwaniu wakacyjnych smaków skierowaliśmy się do Augustowa. To jedno z najpiękniejszych podlaskich miast, leżące nad dziewięcioma jeziorami, otoczone prastarą Puszczą Augustowską.



Jeśli ogórki, to tylko z Kruszewa


Dorota Sokołowska sprawdza, co słychać nad Narwią - szuka smaku ogórków z Kruszewa, zagląda do strefy ciszy w Krzyżewie, pyta, co kryje rzeka.



Zwiedzamy meczet i smakujemy tradycyjnej kuchni tatarskiej - "Wakacje ze smakiem" w Bohonikach


Bohoniki to wyjątkowa wieś we wschodniej części woj. podlaskiego, leżąca nieopodal Sokółki.



Pieczemy korowaj i pływamy po Bugu - "Wakacje ze smakiem" w Mielniku


We wtorek (30.07) zachęcamy do odwiedzenia Mielnika. To miejscowość, w której dobrze wypoczniemy, ale też dobrze zjemy.




 
 
Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl


"Antonia na Podlasiu" Agnieszki Panasiuk

Niebieski Mikrofon Polskiego Radia Białystok

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok