Mrowisko - przepis Aldony Szupszyńskiej z Puńska

13 listopada 2016

Mrowisko, foto: Renata Reda
Mrowisko, foto: Renata Reda



0:00
0:00
Mrowisko - przepis Aldony Szupszyńskiej z Puńska | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Mrowisko - przepis Aldony Szupszyńskiej z Puńska


Składniki:

10 jajek
1 kg mąki
sól do smaku
cukier, rodzynki, mak, miód
olej rzepakowy


Przygotowanie:

Z jajek, mąki i soli ugniatamy ciasto (mąka powinna mieć temperaturę pokojową), wlewamy trochę oleju i cały czas ugniatamy, aż olej wsiąknie w ciasto. Tak przygotowaną masę moczymy co najmniej pół godziny w oleju. W tym czasie podgrzewamy miód z cukrem, aż ten się rozpuści. Ciasto cienko rozwałkowujemy i dość duże płaty smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kładziemy na papierowy ręcznik. Gdy chrust jest gotowy, można układać z niego mrowisko. Chrust odpowiednio łamiemy, układamy płatki jeden obok drugiego i sklejamy miodem z cukrem, posypując też rodzynkami i makiem. Po ułożeniu jednej warstwy, układamy na niej następne, także polewając miodem i posypując makiem i rodzynkami. Mrowisko najlepiej smakuje po 3 dniach.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok