Radio Białystok | Wiadomości | Jak najłatwiej obrać jajka - eggs-peryment dziennikarzy Radia Białystok

Jak najłatwiej obrać jajka - eggs-peryment dziennikarzy Radia Białystok

autor: Andrzej Ryczkowski, Kamil Kalicki

30.03.2018, 15:19, akt. 15:19

Różnią się od siebie kształtem, kolorem skorupki i żółtka, a także rozmiarami. Uchodzą za bomby witaminowe - stąd ich popularność wśród osób, które żyją aktywnie i uprawiają sport.

Jak obrać jajka, by były gładkie? Eksperymentują Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski, fot. Monika Kalicka
Jak obrać jajka, by były gładkie? Eksperymentują Kamil Kalicki i Andrzej Ryczkowski, fot. Monika Kalicka

Jak obrać jajka, by były gładkie? - eksperyment Kamila Kalickiego i Andrzeja Ryczkowskiego

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Polska w ścisłej czołówce producentów jaj 

Polska od lat jest w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie kury znoszą u nas około 10 miliardów jaj. Jajeczne zagłębia kraju to Mazowsze i Wielkopolska. Statystyczny Kowalski zjada średnio 160 jaj w ciągu roku.

Niektóre ugotowane jajka wyjątkowo źle się obierają. Kluczem do tajemnicy jest kwasowość białka. Im jajko świeższe, tym trudniej usunąć z niego skorupkę.  
Jak mówi mistrzyni sztuki pisankarskiej z Lipska Ewa Skowysz-Mucha, jajko będzie gładkie jeśli po ugotowaniu ostudzimy je w zimnej wodzie.

- Jak się ugotuje jajko, to wyjąć i w zimną wodę od razu, z gorącej w zimną. Niektórzy do gotowania jak wkładają, to przekłuwają igiełka skorupkę, to wtedy też się lepiej obiera - mówi Ewa Skowysz-Mucha.  

Jednym ze sposobów obierania jaj chętnie stosowanych w kuchni jest ich schłodzenie w lodzie lub nadtłuczenie. Skorupka odstaje wtedy łatwiej, bo likwidujemy podciśnienie, które zwykle utrzymuje się pomiędzy zewnętrzną a wewnętrzną częścią jajka 

- mówi fizyk Paweł Andryszak.

Według niego najlepiej jest delikatnie zbić skorupkę i delikatnie przetoczyć jajko po stole.

- Najszybszy sposób na obranie jajka, to toczenie. Bierzemy jajko, uderzamy dwa, trzy razy o boczną powierzchnię, a następnie uciskając ręką toczymy tak, jakby to był wałek. Obieramy to - myślę - dwa razy szybciej niż standardowym sposobem - mówi Paweł Andryszak.

Eksperyment dziennikarzy Radia Białystok 

Andrzej Ryczkowski i Kamil Kalicki sprawdzili kilka popularnych sposobów obierania jajek w radiowej kuchni. Jedno z jajek przekłuli przed gotowaniem szpilką, jedno było starsze od pozostałych, które trafiły do garnka. Po ugotowaniu jedno trafiło do pojemnika z lodem, jedno do słoika z wodą, kolejne zostało obrane tuż po wyjęciu z gorącej wody i krótkim schłodzeniu, a ostatnie toczyli po stole.

Najlepszy efekt w postaci gładko obranych jajek przyniosło "obstukiwanie" w słoiku z wodą i schłodzenie w lodzie.


| red: mag, zmj


PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

ZOBACZ TEŻ:


Radiowa kuchnia, czyli eksperymentatorzy poszli po posiłki

23.03.2018, 14:58

Blisko 200 tysięcy osób obejrzało już na profilu Polskiego Radia Białystok na Facebooku emocjonującą końcówkę spotkania Jagiellonii Białystok z Arką Gdynia. 


Jak zrobić własne masło i twaróg? Eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

16.03.2018, 15:20

Polacy płacą za masło o blisko 50 proc. więcej niż Finowie i mniej więcej tyle samo, co Holendrzy. Mimo, że jego cena na światowych rynkach spada, to w polskich sklepach obniżki są skromniejsze niż w innych krajach - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.


W czym może pomóc aplikacja CITTy? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

9.03.2018, 08:47

Blisko 4 tysiące zgłoszeń wpłynęło do Urzędu Miejskiego w Białymstoku za pośrednictwem aplikacji CITTy.


Jakość powietrza w Białymstoku - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

2.03.2018, 15:20

Coraz częściej sięgamy po urządzenia, które monitorują stan jakości powietrza. W internetowych sklepach najprostsze mierniki można kupić w cenie od kilkudziesięciu do kilkuset złotych, ale są i takie, na które wydamy kilka tysięcy.




Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

ZNAJDŹ NAS





"Wędrowny zakład fotograficzny" Agnieszki Pajączkowskiej














źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok