Radio Białystok | Wiadomości | Na uniwersytecie po polsku o Chinach - od jedzenia po obyczaje
Można było nauczyć się podstaw kaligrafii, poznać sztukę posługiwania się pałeczkami, a także wykonać tradycyjne chińskie wycinanki. Na Kampusie Uniwersytetu w Białymstoku odbył się Dzień Chiński - wydarzenie stworzone z myślą o fanach kultury Dalekiego Wschodu.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Studenci mieli okazję zanurzyć się w chińskich tradycjach i spróbować swoich sił w różnorodnych warsztatach.
Spotkanie poprowadzili Chińczycy, którzy doskonale znają polski, ponieważ studiowali w naszym kraju na Uniwersytecie Jagiellońskim. Podzielili się oni swoimi obserwacjami na temat różnic między Polakami a Chińczykami. Według nich Polacy są bardziej otwarci, szybciej nawiązują przyjaźnie i zdecydowanie więcej mówią. Zaskoczeniem kulinarnym były dla nich pierogi z owocami - w Chinach takie dania traktowane są jako słodycze.
Na początku mnie to trochę zszokowało i nie miałem odwagi ich spróbować, ale teraz uwielbiam je, zwłaszcza z jagodami - przyznał jeden z prowadzących, He Xu, którego polskie imię to Stanisław.
Dzień Chiński to pierwsze z cyklu spotkań poświęconych kulturze i zwyczajom Chin, organizowanych przez Koło Współpracy Polsko-Chińskiej Wydziału Stosunków Międzynarodowych Uniwersytetu w Białymstoku.
| red: tk
Dwie największe uczelnie w regionie - Uniwersytet w Białymstoku i Politechnika Białostocka rozpoczynają rekrutację na studia.
Pokazy, warsztaty i dziesiątki różnych atrakcji czekają na uczestników Rodzinnego Pikniku Naukowego na białostockiej Chorten Arenie. Jest on jednocześnie zwieńczeniem XXI Podlaskiego Festiwalu Nauki i Sztuki.
To szansa na znalezienie zatrudnienia, nie tylko dla absolwentów - we wtorek (8.04) Uniwersytet w Białymstoku organizuje Targi Pracy.