Radio Białystok | Wiadomości | Wzrosła różnorodność diety Polaków. Jemy więcej warzyw
autor: Aneta Łaski
Pomidory, ogórki i cebula w sierpniu 2025 roku cieszyły się rekordową popularnością. Ich spożycie było najwyższe w historii badań prowadzonych przez Kantar Polska. Pomidory jadło aż 97 proc. Polaków, ogórki - 94 proc., a cebulę - 91 proc.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Według raportu, Polacy nie tylko jedzą więcej warzyw, ale też sięgają po coraz więcej gatunków. Wzrosła różnorodność diety, a wskaźnik jej zróżnicowania osiągnął rekordowe 60,1 punktu.
W porównaniu do poprzedniego roku największe wzrosty zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.
Na białostockiej giełdzie przy ul. Andersa sprzedawcy potwierdzają ten trend. Klienci najczęściej pytają o świeże pomidory, ogórki, cebulę, cukinię, paprykę i fasolkę.
W sierpniu prawie 5,5 mln Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków - warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę każdego spożywanego przez nich posiłku.
Festyn "Smaki Podlasia" w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej odbędzie się w niedzielę, 7 września w godz. 13:00-17:00. Głównym bohaterem w tym roku będzie ziemniak, z którego powstaje wiele smakowitych potraw, ale nie zabraknie tradycyjnych serów, wędlin, miodów, napojów rzemieślniczych i innych regionalnych przysmaków.
Kilkudziesięciu regionalnych producentów zaprezentowało się podczas targów „Polska smakuje”, które odbyły się w weekend w Augustowie. Na Rynku Zygmunta Augusta mieszkańcy oraz turyści mogli zakupić między innymi miody, swojskie wędliny, pieczywo czy domowej roboty sery.