Drożdżowe bułeczki - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej

27 października 2017

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Drożdżowe bułeczki - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej

Drożdżowe bułeczki - przepis Marty Kryjan z Czarnej Wsi Kościelnej


Składniki:

  • 3 i pół szklanki drobnej mąki pszennej (np. 450 ml)
  • około 130 gramów masła
  • szklanka mleka
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • pół szklanki cukru (ewentualnie także jakiś olejek zapachowy albo skórka z pomarańczy lub cytryny)
  • 3 jajka
  • konfitura z róży

Przygotowanie:

Mąkę należy dobrze przesiać przez sitko (2-3 razy), żeby była dobrze napowietrzona. W garnku topimy masło, wlewamy do niego mleko, lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier (możemy też dodać olejek zapachowy albo skórkę z pomarańczy lub cytryny). Tak przygotowaną miksturę wlewamy do mąki i dodajemy jajka. Ugniatamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. 

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę/półtorej. Po wyrośnięciu, znowu je dokładnie ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 60 cm. Placek smarujemy konfiturą i zwijamy w rulonik, który następnie tniemy na kawałki o średnicy 2-3 centymetrów. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Znowu czekamy, aż ciasto urośnie (w lekko nagrzanym piekarniku około 40 minut). Potem włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (bez termo obiegu). Bułeczki pieczemy około 25-30 minut, aż się zarumienią. Po ich wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu smarujemy je lukrem. 


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl












źródło: www.radio.bialystok.pl​