Piernik babuni - przepis Barbary Romaszewskiej z Dołubowa

6 kwietnia 2018

Piernik babuni - przepis Barbary Romaszewskiej z Dołubowa, fot. Renata Reda
Piernik babuni - przepis Barbary Romaszewskiej z Dołubowa, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Piernik babuni - przepis Barbary Romaszewskiej z Dołubowa | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

4 jajka

pół szklanki oleju

2 szklanki mąki

szklanka cukru

1/4 szklanki miodu (płynnego)

2 płaskie łyżeczki sody

przyprawa korzenna (ewentualnie zmielone goździki, cynamon, kakao, może być pieprz)

herbata


Przygotowanie:

Zaparzamy w połowie szklanki 2 saszetki mocnej herbaty i czekamy aż wystygnie. Do miski wbijamy żółtka, wlewamy herbatę, olej, miód, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy przyprawę korzenną, można też dodać pieprzu. Białka ubijamy i powoli dodajemy do masy cały czas mieszając. Dodajemy 2 łyżeczki sody. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Pieczemy od 40 do 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok