Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Piernik babuni - przepis Barbary Romaszewskiej z Dołubowa
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
4 jajka
pół szklanki oleju
2 szklanki mąki
szklanka cukru
1/4 szklanki miodu (płynnego)
2 płaskie łyżeczki sody
przyprawa korzenna (ewentualnie zmielone goździki, cynamon, kakao, może być pieprz)
herbata
Przygotowanie:
Zaparzamy w połowie szklanki 2 saszetki mocnej herbaty i czekamy aż wystygnie. Do miski wbijamy żółtka, wlewamy herbatę, olej, miód, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy przyprawę korzenną, można też dodać pieprzu. Białka ubijamy i powoli dodajemy do masy cały czas mieszając. Dodajemy 2 łyżeczki sody. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Pieczemy od 40 do 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda