Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Rosół z pieczonej kaczki - przepis Mateusza Pietranika z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- kaczka i czosnek niedźwiedzi,
- sól, majeranek, rozmaryn, trawa żubrowa, szalotka,
- olej,
- 2 gruszki,
- do rosołu: seler, marchew, cebula, pietruszka, por, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i lubczyk.
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy marynatę do kaczki. Do miski wsypujemy łyżkę majeranku, łyżkę czosnku niedźwiedziego, łyżkę soli i wlewamy około 50 ml oleju rzepakowego (dokładnie mieszamy).
Opaloną kaczkę z wyciętym kuprem dokładnie obtaczamy w marynacie, nadziewamy pokrojonymi w cząstki gruszkami, rozmarynem, czosnkiem i trawą żubrową. Kaczkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 2 godziny w 160 stopniach Celsjusza. Potem do garnka z wodą dajemy: seler, cebulę, marchew, pietruszkę, pora, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, lubczyk i upieczoną kaczkę razem z farszem, którym jest nadziana. Taki rosół gotujemy na małym ogniu około 6-7 godzin. Po tym czasie wyjmujemy kaczkę i z mięsa robimy farsz. Mięso kroimy w kosteczkę, dodajemy też świeżą gruszkę i szalotkę (też pokrojone w kosteczkę), rozmaryn, majeranek, sól, pieprz i rosół. Z pierogowego ciasta robimy mini pierożki nadziewane tym farszem, gotujemy je w osolonej wodzie, potem wyjmujemy do talerza i zalewamy gorącym rosołem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda