Tołkanica wg przepisu Urszuli Szwarc z Hajnówki

8 marca 2015

Fot. Wojciech Szubzda
Fot. Wojciech Szubzda



0:00
0:00
Tołkanica wg przepisu Urszuli Szwarc z Hajnówki | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Tołkanica - przepis Urszuli Szwarc z Hajnówki

Składniki:
3 kg ziemniaków
20 dkg boczku wędzonego (może być słonina lub wędliny, które akurat mamy w lodówce)
kilka łyżek mąki
4-5 jajek

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie smażymy pokrojony w kostkę boczek - możemy dodać oleju rzepakowego, jeśli boczek jest chudy. Ziemniaki po ugotowaniu odparowujemy i posypujemy mąką (tak, by je przykryć). Szybko dodajemy rozgrzany boczek z tłuszczem i na wierzch wbijamy jajka. Na kilka minut przykrywamy garnek i czekamy, aż białko się zetnie. Potem taką masę dokładnie ugniatamy i mieszamy. Wkładamy do blachy (lub naczynia żaroodpornego) cienką warstwę masy ziemniaczanej i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze około 150 stopni Celsjusza, aż wierzch się zarumieni. Można podawać z surówkami, mlekiem słodkim lub zsiadłym. (rr/zmj)


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok