Marcinek - przepis na ciasto Urszuli Szwarc z Hajnówki

5 kwietnia 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaMarcinek - przepis na ciasto Urszuli Szwarc z Hajnówki | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Marcinek - przepis na ciasto Urszuli Szwarc z Hajnówki.

Składniki na ciasto:
ok. 200 g śmietany 18-proc.
kostka masła
szklanka cukru
1 łyżeczka sody
1 kg mąki
2 jajka
2 żółtka

Przygotowanie:
Ok. 200 g śmietany 18-procentowej mieszamy z łyżeczką sody. Po kilku minutach śmietana powinna zwiększyć objętość o połowę. W drugą miseczkę wbijamy 2 jajka i 2 żółtka. W trzeciej miseczce ucieramy masło z cukrem na białą masę. Podczas ucierania masła dodajemy na zmianę odrobinę śmietany i jajek, aż zużyjemy wszystkie produkty z miseczek. Następnie do masy wsypujemy mąkę - początkowo pół kilograma, potem wyrabiamy ciasto i dosypujemy mąkę, aż uzyskamy gładką kulę. Ciasto dzielimy na około 70 kuleczek, a każdą rozwałkowujemy na prawie przezroczysty placek o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy na okrągłych blaszkach lub na papierze do pieczenia od 5 do 10 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Z takiej ilości ciasta wyjdą 2 marcinki o średnicy 20 cm.

Składniki na krem:
1200 g śmietany 30-proc.
szklanka cukru
łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:
Ubijamy śmietanę z kwaskiem cytrynowym i stopniowo dodajemy cukier. Na upieczone wcześniej placki na przemian nakładamy krem, około 2-3 mm. Nie uciskamy placków, pod wpływem własnego ciężaru same się uformują. Gdy
wszystkie placki przełożymy ubitą śmietaną, smarujemy ją też boki. Ciasto zostawiamy na 2 godz. Potem na 3-4 godz. wstawiamy do lodówki. Następnie dekorujemy je zmielonymi w drobny proszek upieczonymi placuszkami. Możemy robić wzory w różnych odcieniach, w zależności od koloru pokruszonych placków.


Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku


Jaglanka z daktylami i czekoladą.



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok