Marcinek - przepis na ciasto Urszuli Szwarc z Hajnówki

5 kwietnia 2015

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda

Marcinek - przepis na ciasto Urszuli Szwarc z Hajnówki

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Marcinek - przepis na ciasto Urszuli Szwarc z Hajnówki.

Składniki na ciasto:
ok. 200 g śmietany 18-proc.
kostka masła
szklanka cukru
1 łyżeczka sody
1 kg mąki
2 jajka
2 żółtka

Przygotowanie:
Ok. 200 g śmietany 18-procentowej mieszamy z łyżeczką sody. Po kilku minutach śmietana powinna zwiększyć objętość o połowę. W drugą miseczkę wbijamy 2 jajka i 2 żółtka. W trzeciej miseczce ucieramy masło z cukrem na białą masę. Podczas ucierania masła dodajemy na zmianę odrobinę śmietany i jajek, aż zużyjemy wszystkie produkty z miseczek. Następnie do masy wsypujemy mąkę - początkowo pół kilograma, potem wyrabiamy ciasto i dosypujemy mąkę, aż uzyskamy gładką kulę. Ciasto dzielimy na około 70 kuleczek, a każdą rozwałkowujemy na prawie przezroczysty placek o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy na okrągłych blaszkach lub na papierze do pieczenia od 5 do 10 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Z takiej ilości ciasta wyjdą 2 marcinki o średnicy 20 cm.

Składniki na krem:
1200 g śmietany 30-proc.
szklanka cukru
łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:
Ubijamy śmietanę z kwaskiem cytrynowym i stopniowo dodajemy cukier. Na upieczone wcześniej placki na przemian nakładamy krem, około 2-3 mm. Nie uciskamy placków, pod wpływem własnego ciężaru same się uformują. Gdy
wszystkie placki przełożymy ubitą śmietaną, smarujemy ją też boki. Ciasto zostawiamy na 2 godz. Potem na 3-4 godz. wstawiamy do lodówki. Następnie dekorujemy je zmielonymi w drobny proszek upieczonymi placuszkami. Możemy robić wzory w różnych odcieniach, w zależności od koloru pokruszonych placków.


Przeczytaj, zanim skomentujesz











Chleb żytni - przepis Marzeny Karawieckiej z Sejn


Chleb żytni - przepis Marzeny Karawieckiej z Sejn. Ilość podanych składników wystarczy na trzy chleby ważące po 1,4 kg.





Zaguby - przepis Izabeli Nowak ze wsi Stadniki


Zaguby - przepis Izabeli Nowak ze wsi Stadniki w gminie Grodzisk






 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Antonia na Podlasiu" Agnieszki Panasiuk

Niebieski Mikrofon Polskiego Radia Białystok

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok