Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Krupnik - przepis Krystyny Banach ze wsi Czerwone w gminie Kolno
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Krupnik - przepis Krystyny Banach ze wsi Czerwone w gminie Kolno.
Składniki:
mięso (kurczak lub np. żeberka wieprzowe)
ziemniaki (0,5 kg - 1 kg)
1 - 2 garście kaszy jęczmiennej (średnioziarnistej)
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora
sól, pieprz, liść laurowy
koperek, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Wypłukane mięso gotujemy razem z marchwią, pietruszką, selerem, cebulą, porem (warzywa pokrojone w kostkę), solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na niewielkim ogniu. Po około 30 minutach dodajemy kaszę jęczmienną, a gdy ziarno zmięknie, dodajemy też pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec do zupy można też dodać łyżkę masła. Krupnik przyprawiamy w talerzu koperkiem i natką pietruszki (można też przyprawić całość w garnku).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda