Krupnik - przepis Krystyny Banach ze wsi Czerwone w gminie Kolno

17 maja 2015

Foto R. Reda
Foto R. Reda



0:00
0:00
Krupnik - przepis Krystyny Banach ze wsi Czerwone w gminie Kolno | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Krupnik - przepis Krystyny Banach ze wsi Czerwone w gminie Kolno.

Składniki:

mięso (kurczak lub np. żeberka wieprzowe)
ziemniaki (0,5 kg - 1 kg)
1 - 2 garście kaszy jęczmiennej (średnioziarnistej)
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora
sól, pieprz, liść laurowy
koperek, natka pietruszki.

Przygotowanie:

Wypłukane mięso gotujemy razem z marchwią, pietruszką, selerem, cebulą, porem (warzywa pokrojone w kostkę), solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na niewielkim ogniu. Po około 30 minutach dodajemy kaszę jęczmienną, a gdy ziarno zmięknie, dodajemy też pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec do zupy można też dodać łyżkę masła. Krupnik przyprawiamy w talerzu koperkiem i natką pietruszki (można też przyprawić całość w garnku).








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok