Pierogi z marchwi - przepis Anny Muszyńskiej ze wsi Dąbrówki w gminie Wasilków

21 czerwca 2015

Pierogi z marchwi - przepis Anny Muszyńskiej ze wsi Dąbrówki w gminie Wasilków
Pierogi z marchwi - przepis Anny Muszyńskiej ze wsi Dąbrówki w gminie Wasilków



0:00
0:00
Pierogi z marchwi - przepis Anny Muszyńskiej ze wsi Dąbrówki | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Pierogi z marchwi - przepis Anny Muszyńskiej ze wsi Dąbrówki w gminie Wasilków

Składniki na ciasto:
2,5-3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki roztopionej margaryny (schłodzonej)
1 szklanka śmietany (12% lub 18%)
1/3 kostki świeżych drożdży (około 3 dkg)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Przygotowanie: drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Mąkę mieszamy z cukrem, solą, margaryną, dodajemy śmietanę z drożdżami. Ciasto należy cienko rozwałkować i wykroić okrągłe placuszki, na które nałożymy masę.

Składniki na nadzienie:
1 kg marchwi (ugotowanej, ale niezbyt miękkiej)
6 jaj (ugotowanych)
1 cebula
zioła prowansalskie
sól i pieprz

Przygotowanie: Mielimy ugotowaną marchew i jaja, przyprawiamy je ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem; dodajemy zeszkloną na patelni posiekaną cebulę. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pierogi.

Pierogi kładziemy na posmarowanej olejem blasze. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza, aż do zarumienienia się pierogów (około 20 minut). (rr/koi)








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok