Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi z marchwi - przepis Anny Muszyńskiej ze wsi Dąbrówki w gminie Wasilków
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pierogi z marchwi - przepis Anny Muszyńskiej ze wsi Dąbrówki w gminie Wasilków
Składniki na ciasto:
2,5-3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki roztopionej margaryny (schłodzonej)
1 szklanka śmietany (12% lub 18%)
1/3 kostki świeżych drożdży (około 3 dkg)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie: drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Mąkę mieszamy z cukrem, solą, margaryną, dodajemy śmietanę z drożdżami. Ciasto należy cienko rozwałkować i wykroić okrągłe placuszki, na które nałożymy masę.
Składniki na nadzienie:
1 kg marchwi (ugotowanej, ale niezbyt miękkiej)
6 jaj (ugotowanych)
1 cebula
zioła prowansalskie
sól i pieprz
Przygotowanie: Mielimy ugotowaną marchew i jaja, przyprawiamy je ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem; dodajemy zeszkloną na patelni posiekaną cebulę. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pierogi.
Pierogi kładziemy na posmarowanej olejem blasze. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza, aż do zarumienienia się pierogów (około 20 minut). (rr/koi)
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda