Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Placki z cukinii - przepis Agnieszki Sobieskiej ze wsi Stadniki w gm. Grodzisk
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Placki z cukinii - przepis Agnieszki Sobieskiej ze wsi Stadniki w gminie Grodzisk
Składniki:
1 kg cukinii
2-3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
łyżka majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego na sos
Przygotowanie: Obraną ze skórki cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, w durszlaku odcedzamy sok. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, ząbek wyciśniętego czosnku. Placki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z sosem - majonez mieszamy z jogurtem naturalnym oraz z czosnkiem, ziołami prowansalskimi i pieprzem. (rr/js)
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda