Zaguby - przepis Izabeli Nowak ze wsi Stadniki

20 listopada 2020

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Zaguby - przepis Izabeli Nowak ze wsi Stadniki | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Zaguby - przepis Izabeli Nowak ze wsi Stadniki w gminie Grodzisk.

Składniki: 1,5 kg startych, surowych ziemniaków 1 kg mąki pszennej 0,5 kg boczku pokrojonego w drobną kostkę i usmażonego na patelni 1 cebula posiekana w kostkę i zeszklona na patelni 1 łyżeczka sody przyprawy: sól, pieprz, jarzynka, majeranek (według uznania)

Przygotowanie: Starte ziemniaki mieszamy z usmażonym boczkiem i cebulą oraz z przyprawami. Tak przygotowaną masę podsmażamy kilka minut na patelni, cały czas mieszając. Robimy ciasta pierogowe. 5 szklanek mąki mieszamy z 2 szklankami wody i łyżeczką sody. Po ugnieceniu należy je rozwałkować na prostokątny placek, który następnie smarujemy ciepłym farszem. Całość zwijamy jak na makowiec, ugniatamy (by dobrze się skleiło), kroimy w skos na 2-centymetrowe plastry, które następnie delikatnie wkładamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut od wypłynięcia ciasta na wierzch wody. Podajemy na gorąco z podsmażoną cebulką.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok