Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Bigos - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Bigos - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże
Składniki (proporcje według uznania):
kapusta biała
kapusta kiszona
pieprz, sól, cebula, czosnek
według uznania różne wędliny i mięsa
grzyby suszone (najlepiej borowiki)
konfitury ze śliwek lub wiśni (dodatkowo mogą też być śliwki suszone)
słonina
czerwone wino wytrawne
Przygotowanie:
Podsmażamy słoninę, a na dno garnka kładziemy skórkę ze słoniny, żeby nie dopuścić do przypalania się bigosu. Potem dodajemy drobno posiekaną kapustę surową i kiszoną (według uznania, ale może być więcej kiszonej), podsmażoną cebulę ze skwarkami, posiekane namoczone grzyby i pozostałe składniki. Wszystko gotujemy długo na wolnym ogniu. Po ugotowaniu bigosu jeszcze w ciągu dwóch dni 2-3 razy go gotujemy, po wcześniejszym schłodzeniu albo nawet zmrożeniu.
Należy pamiętać, by do bigosu nie używać kapusty kwaszonej! Musi być kiszona - potrawa będzie smaczniejsza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda