Bigos - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże

7 lutego 2016

Foto: Dagmara Bielska
Foto: Dagmara Bielska



0:00
0:00
Bigos - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Bigos - przepis Dagmary Bielskiej ze wsi Kopisk w gminie Dobrzyniewo Duże

Składniki (proporcje według uznania):

kapusta biała
kapusta kiszona
pieprz, sól, cebula, czosnek
według uznania różne wędliny i mięsa
grzyby suszone (najlepiej borowiki)
konfitury ze śliwek lub wiśni (dodatkowo mogą też być śliwki suszone)
słonina
czerwone wino wytrawne

Przygotowanie:

Podsmażamy słoninę, a na dno garnka kładziemy skórkę ze słoniny, żeby nie dopuścić do przypalania się bigosu. Potem dodajemy drobno posiekaną kapustę surową i kiszoną (według uznania, ale może być więcej kiszonej), podsmażoną cebulę ze skwarkami, posiekane namoczone grzyby i pozostałe składniki. Wszystko gotujemy długo na wolnym ogniu. Po ugotowaniu bigosu jeszcze w ciągu dwóch dni 2-3 razy go gotujemy, po wcześniejszym schłodzeniu albo nawet zmrożeniu.

Należy pamiętać, by do bigosu nie używać kapusty kwaszonej! Musi być kiszona - potrawa będzie smaczniejsza.








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok