Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami - przepis Doroty Pobojewskiej i Teresy Sturbulewskiej ze wsi Żarnowo Pierwsze
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami - przepis Doroty Pobojewskiej i Teresy Sturbulewskiej ze wsi Żarnowo Drugie koło Augustowa.
Składniki:
kasza jaglana, cebula, pieczarki,
olej, sól i pieprz
mąka pszenna, jajko
Przygotowanie:
Przez kilka minut płuczemy kaszę jaglaną pod zimnym strumieniem wody (to wyeliminuje z niej goryczkę). Gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Kaszę gotujemy do momentu, gdy woda wsiąknie w ziarno (około 15 minut). Przez kolejnych kilka minut trzymamy pod przykryciem, by bardziej spęczniała. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę obrane pieczarki i cebulę, które smażymy oddzielnie. Następnie (po wystudzeniu) wszystkie te składniki mieszamy przyprawiając solą i pieprzem.
Ciasto wygniatamy z pół kilogramy mąki, 200 ml gorącej wody oraz jednego jajka i dwóch łyżek oleju. Gdy przez kilkanaście minut wyrobione ciasto poleży, można już je rozwałkować i zacząć lepić pierogi, które wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, wyjmujemy je. Tak przygotowaną potrawę polewamy podsmażoną cebulką.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda