Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami - przepis Doroty Pobojewskiej i Teresy Sturbulewskiej ze wsi Żarnowo Pierwsze

21 lutego 2016

Pierogi z Żarnowa - fot. Renata Reda
Pierogi z Żarnowa - fot. Renata Reda



0:00
0:00
Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami - przepis Doroty Pobojewskiej i Teresy Sturbulewskiej ze wsi Żarnowo Drugie koło Augustowa | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami - przepis Doroty Pobojewskiej i Teresy Sturbulewskiej ze wsi Żarnowo Drugie koło Augustowa.

Składniki:
kasza jaglana, cebula, pieczarki,
olej, sól i pieprz
mąka pszenna, jajko

Przygotowanie:
Przez kilka minut płuczemy kaszę jaglaną pod zimnym strumieniem wody (to wyeliminuje z niej goryczkę). Gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Kaszę gotujemy do momentu, gdy woda wsiąknie w ziarno (około 15 minut). Przez kolejnych kilka minut trzymamy pod przykryciem, by bardziej spęczniała. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę obrane pieczarki i cebulę, które smażymy oddzielnie. Następnie (po wystudzeniu) wszystkie te składniki mieszamy przyprawiając solą i pieprzem.
Ciasto wygniatamy z pół kilogramy mąki, 200 ml gorącej wody oraz jednego jajka i dwóch łyżek oleju. Gdy przez kilkanaście minut wyrobione ciasto poleży, można już je rozwałkować i zacząć lepić pierogi, które wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, wyjmujemy je. Tak przygotowaną potrawę polewamy podsmażoną cebulką.








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok