Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka

3 kwietnia 2020

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaPasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka w gminie Sztabin Składniki: 1,5 kg łopatki z dzika 0,5 kg boczku lub podgardla wieprzowego 40 dkg wątróbki wieprzowej lub z indyka 30 dkg słoniny 2 duże marchwie 2 duże cebule sól, pieprz, owoc jałowca, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, imbir, papryka słodka, myśliwska przyprawa 3 jajka 2 suche bułki Przygotowanie: Wywar, w którym odparzamy dziczyznę, przygotowujemy z dwóch marchwi, jednej cebuli i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca). Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i delikatnie gotujemy z warzywami na małym ogniu ponad godzinę. Mięso zbyt mocno obgotowane będzie twarde. Na patelni smażymy część słoniny, potem wątróbkę z pokrojoną cebulą (wątróbka w środku powinna być krwista). Dwie namoczone w wodzie bułki, ugotowane mięso i warzywa oraz podsmażoną wątróbkę (ostudzone) dwukrotnie mielimy przez sitko o średnich oczkach (takich jak na kotlety mielone). Dodajemy 3 jajka i przyprawy (sól, pieprz, tymianek, cząber, odrobina imbiru, myśliwska przyprawa). Wszystkie składniki masujemy jak na krem - ruchami okrężnymi wokół miski. Blachę smarujemy tłuszczem, na spód dajemy plastry słoniny, wykładamy mięsną masę. Wierzch można posypać ziarnami słonecznika lub sezamu. Pieczemy ponad godzinę w temperaturze od 160 do 180 stopni Celsjusza. Potem czekamy, aż pasztet w blasze ostygnie. Podawać można po kilku godzinach.


Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku


Jaglanka z daktylami i czekoladą.



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok