Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka w gminie Sztabin Składniki: 1,5 kg łopatki z dzika 0,5 kg boczku lub podgardla wieprzowego 40 dkg wątróbki wieprzowej lub z indyka 30 dkg słoniny 2 duże marchwie 2 duże cebule sól, pieprz, owoc jałowca, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, imbir, papryka słodka, myśliwska przyprawa 3 jajka 2 suche bułki Przygotowanie: Wywar, w którym odparzamy dziczyznę, przygotowujemy z dwóch marchwi, jednej cebuli i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca). Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i delikatnie gotujemy z warzywami na małym ogniu ponad godzinę. Mięso zbyt mocno obgotowane będzie twarde. Na patelni smażymy część słoniny, potem wątróbkę z pokrojoną cebulą (wątróbka w środku powinna być krwista). Dwie namoczone w wodzie bułki, ugotowane mięso i warzywa oraz podsmażoną wątróbkę (ostudzone) dwukrotnie mielimy przez sitko o średnich oczkach (takich jak na kotlety mielone). Dodajemy 3 jajka i przyprawy (sól, pieprz, tymianek, cząber, odrobina imbiru, myśliwska przyprawa). Wszystkie składniki masujemy jak na krem - ruchami okrężnymi wokół miski. Blachę smarujemy tłuszczem, na spód dajemy plastry słoniny, wykładamy mięsną masę. Wierzch można posypać ziarnami słonecznika lub sezamu. Pieczemy ponad godzinę w temperaturze od 160 do 180 stopni Celsjusza. Potem czekamy, aż pasztet w blasze ostygnie. Podawać można po kilku godzinach.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda