Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka

3 kwietnia 2020

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Pasztet z dzika - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka w gminie Sztabin Składniki: 1,5 kg łopatki z dzika 0,5 kg boczku lub podgardla wieprzowego 40 dkg wątróbki wieprzowej lub z indyka 30 dkg słoniny 2 duże marchwie 2 duże cebule sól, pieprz, owoc jałowca, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, imbir, papryka słodka, myśliwska przyprawa 3 jajka 2 suche bułki Przygotowanie: Wywar, w którym odparzamy dziczyznę, przygotowujemy z dwóch marchwi, jednej cebuli i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca). Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i delikatnie gotujemy z warzywami na małym ogniu ponad godzinę. Mięso zbyt mocno obgotowane będzie twarde. Na patelni smażymy część słoniny, potem wątróbkę z pokrojoną cebulą (wątróbka w środku powinna być krwista). Dwie namoczone w wodzie bułki, ugotowane mięso i warzywa oraz podsmażoną wątróbkę (ostudzone) dwukrotnie mielimy przez sitko o średnich oczkach (takich jak na kotlety mielone). Dodajemy 3 jajka i przyprawy (sól, pieprz, tymianek, cząber, odrobina imbiru, myśliwska przyprawa). Wszystkie składniki masujemy jak na krem - ruchami okrężnymi wokół miski. Blachę smarujemy tłuszczem, na spód dajemy plastry słoniny, wykładamy mięsną masę. Wierzch można posypać ziarnami słonecznika lub sezamu. Pieczemy ponad godzinę w temperaturze od 160 do 180 stopni Celsjusza. Potem czekamy, aż pasztet w blasze ostygnie. Podawać można po kilku godzinach.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok