Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Zupa szczawiowa - przepis Elżbiety Nadolnej ze wsi Sulin koło Wizny
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Zupa szczawiowa - przepis Elżbiety Nadolnej ze wsi Sulin koło Wizny
Składniki:
szczaw, ziemniaki, seler, pietruszka, marchew
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól, suszone jarzyny
wędzone żeberka
jajka ugotowane na twardo, śmietana, mąka
Przygotowanie:
Po kilku minutach gotowania żeberek, wodę zlewamy i garnek myjemy. Ponownie żeberka zalewamy wodą i gotujemy, dodając przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, suszone jarzyny). Potem dodajemy warzywa. Na koniec (jak już wszystko będzie miękkie) wrzucamy poszatkowany szczaw i jeszcze przez kilka minut gotujemy. Dodajemy pokrojone jajka i śmietanę (ewentualnie wymieszaną z odrobiną mąki dla zagęszczenia potrawy).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda