Kaszanka - przepis Bożeny Zajkowskiej z Knyszyna

5 czerwca 2016

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda

Kaszanka - przepis Bożeny Zajkowskiej z Knyszyna.

Składniki:

grube jelita
krew
0,5 kg kaszy (różne rodzaje np. gryczana, jęczmienna)
0,3 kg startych ziemniaków (surowe)
sól, pieprz, majeranek
słonina, cebula

Przygotowanie:

Stapiamy pokrojoną w kostkę słoninę i podsmażamy razem z pokrojoną cebulą. Dodajemy do ugotowanej wcześniej kaszy i startych ziemniaków. Przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Wlewamy krew, tak by masa była czarna. Tak przygotowanym farszem (powinien być w miarę rzadki) nadziewamy jelita i je związujemy. Układamy je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jelita nakłuwamy, by w trakcie pieczenia nie popękały. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 1,5-2 h w 150-160 stopniach Celsjusza. Kaszanka gotowa do spożycia po przestygnięciu.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP BRZYDKI KACZOREK

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

REKLAMA
NIETEATR Mamy Śpiewamy - interaktywny koncert familijny

Wybory do Parlamentu Europejskiego 2024

REKLAMA
STARE DOBRE MAŁŻEŃSTWO OIFP

REKLAMA
CARMINA BURANA KONCERT ORATORYJNY OIFP

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok