Giczki jagnięce - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz

30 września 2016

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda

Giczki jagnięce - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Giczki jagnięce - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz

Składniki:

giczki jagnięce
maślanka lub jogurt naturalny
marchew
papryka słodka
pieprz, szałwia, mięta
pieczarki

Przygotowanie:

Giczki jagnięce marynujemy przez noc w maślance lub jogurcie naturalnym, nacieramy pieprzem, szałwią, miętą, pokrojoną marchwią i papryką. Odstawiamy, by mięso przeszło przyprawami. Potem obsmażamy na patelni. Następnie wstawiamy do piekarnika razem z warzywami, w których mięso się marynowało. Pieczemy około 1 godz. 40 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Podajemy razem z warzywami i sosem z marynaty, z podsmażoną kiszką ziemniaczaną, buraczkami i pieczarkami. Ugotowane lub upieczone buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sól, pieprz i trochę soku cytryny lub octu. Pokrojone pieczarki wkładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu), warzywa mają się podpiec, woda z nich ma odparować. Jeśli je posolimy, to woda odparuje szybciej. (rr/kc)


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl



Babka wielkanocna - przepis Krystyny Pietraszko ze wsi Niewino Borowe

Babka wielkanocna - przepis Krystyny Pietraszko ze wsi Niewino Borowe



Klops - przepis Anny Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe

Klops - przepis Anny Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe



Krokiety - przepis Barbary Berg ze wsi Szczepany

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą



Smaki Podlasia - Kibiny

Przepis Danuty Bagińskiej z Dobrzyniówki.






źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok