Giczki jagnięce - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz

30 września 2016

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Giczki jagnięce - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Giczki jagnięce - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz

Składniki:

giczki jagnięce
maślanka lub jogurt naturalny
marchew
papryka słodka
pieprz, szałwia, mięta
pieczarki

Przygotowanie:

Giczki jagnięce marynujemy przez noc w maślance lub jogurcie naturalnym, nacieramy pieprzem, szałwią, miętą, pokrojoną marchwią i papryką. Odstawiamy, by mięso przeszło przyprawami. Potem obsmażamy na patelni. Następnie wstawiamy do piekarnika razem z warzywami, w których mięso się marynowało. Pieczemy około 1 godz. 40 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Podajemy razem z warzywami i sosem z marynaty, z podsmażoną kiszką ziemniaczaną, buraczkami i pieczarkami. Ugotowane lub upieczone buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sól, pieprz i trochę soku cytryny lub octu. Pokrojone pieczarki wkładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu), warzywa mają się podpiec, woda z nich ma odparować. Jeśli je posolimy, to woda odparuje szybciej. (rr/kc)


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP RESPIRO DUO, MUZYCZNE OBLICZA KOBIETY

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok