Kiszka ziemniaczana - przepis Marii Pieczulis z Puńska

16 października 2016

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaKiszka ziemniaczana - przepis Marii Pieczulis z Puńska | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Kiszka ziemniaczana - przepis Marii Pieczulis z Puńska.

Składniki:

ziemniaki
boczek wędzony
cebula
jelita, olej rzepakowy
mleko
pieprz, sól, majeranek

Przygotowania:

Ucieramy ziemniaki. Smażymy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę i wlewamy mleko. Gorące mleko z boczkiem wlewamy do masy ziemniaczanej, którą wcześniej doprawiliśmy solą, pieprzem i majerankiem. Dobrzy wypłukane jelita nadziewamy farszem do połowy. Potem farsz rozciągamy na całe jelito, delikatnie nakłuwamy wykałaczką, by jelita w trakcie pieczenia nie popękały.

Układamy kiszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Jeśli po 40 minutach kiszka nie jest dopieczona, to przewracamy ją na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez kilka-kilkanaście minut. Podajemy na przykład z wywarem z kminku, który dosładzamy (jak herbatę).


Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku


Jaglanka z daktylami i czekoladą.



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok