Kiszka ziemniaczana - przepis Marii Pieczulis z Puńska

16 października 2016

Fot. Renata Reda
Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kiszka ziemniaczana - przepis Marii Pieczulis z Puńska | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Kiszka ziemniaczana - przepis Marii Pieczulis z Puńska.

Składniki:

ziemniaki
boczek wędzony
cebula
jelita, olej rzepakowy
mleko
pieprz, sól, majeranek

Przygotowania:

Ucieramy ziemniaki. Smażymy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę i wlewamy mleko. Gorące mleko z boczkiem wlewamy do masy ziemniaczanej, którą wcześniej doprawiliśmy solą, pieprzem i majerankiem. Dobrzy wypłukane jelita nadziewamy farszem do połowy. Potem farsz rozciągamy na całe jelito, delikatnie nakłuwamy wykałaczką, by jelita w trakcie pieczenia nie popękały.

Układamy kiszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Jeśli po 40 minutach kiszka nie jest dopieczona, to przewracamy ją na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez kilka-kilkanaście minut. Podajemy na przykład z wywarem z kminku, który dosładzamy (jak herbatę).


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
OiFP KONCERT DYPLOMANTÓW UMFC FILII W BIAŁYMSTOKU

REKLAMA
NIETEATR ŻYCIORYS - Wojciech Wysocki | monodram poetycki

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok