Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Mleczna zupa z warzywami i zacierkami - przepis Nadziei Charytoniuk ze wsi Stare Berezowo w gminie Hajnówka
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Mleczna zupa z warzywami i zacierkami - przepis Nadzieji Harytoniuk ze wsi Stare Berezowo w gminie Hajnówka.
Składniki:
5-7 ziemniaków
2 marchewki
1,5 litra mleka
sól do smaku
jajko
mąka
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa gotujemy w wodzie osolonej do smaku. Ucieramy jajko z mąką na drobne kluseczki (wyglądają jak kruszonka). Do ugotowanych warzyw wlewamy półtora litra mleka, czekamy aż się zagotuje, powoli wsypujemy zacierki i mieszamy, by się nie posklejały. Zupa gotowa do jedzenia, po wypłynięciu na wierzch zacierki.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda