Zupa śledziowa na zimno - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz

3 kwietnia 2020

Zupa śledziowa na zimno, foto: Renata Reda
Zupa śledziowa na zimno, foto: Renata Reda

Zupa śledziowa na zimno - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Zupa śledziowa na zimno - przepis Marcina Balińskiego z Siemiatycz Składniki: solone śledzie cebula cukrowa ziele angielskie, pieprz czarny mielony, liść laurowy, sól ziemniaki śmietana 18 % cytryna Przygotowanie: Śledzie moczymy około 2 godzin, potem sprawdzamy i w zależności od efektu, możemy je dalej moczyć w nowej wodzie. Obrane ze skóry ryby, kroimy na 2-centymetrowe paski pod lekkim kątem. W międzyczasie gotujemy wodę z dodatkiem ziela angielskiego, z liściem laurowym, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy ją do gotującej się wody, którą następnie odstawiamy z palnika. Cebula nie może się gotować, by nie była miękka, ma być tylko zaparzona. Do wywaru, gdy ostygnie, dodajemy śmietanę, śledzia, doprawiamy octem, cytryną, pieprzem i solą. Zupę dekorujemy jeszcze startą skórką cytryny (uprzednio wyparzonej). Taki chłodnik podajemy z ugotowanymi ziemniakami podanymi na oddzielnym talerzu.


Przeczytaj, zanim skomentujesz











Chleb żytni - przepis Marzeny Karawieckiej z Sejn


Chleb żytni - przepis Marzeny Karawieckiej z Sejn. Ilość podanych składników wystarczy na trzy chleby ważące po 1,4 kg.





Zaguby - przepis Izabeli Nowak ze wsi Stadniki


Zaguby - przepis Izabeli Nowak ze wsi Stadniki w gminie Grodzisk






 
 

Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

"Antonia na Podlasiu" Agnieszki Panasiuk

Niebieski Mikrofon Polskiego Radia Białystok

źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok