Pierogi ziemniaczane - przepis Elżbiety Siekierki z Drohiczyna

20 listopada 2016

Pierogi ziemniaczane, foto: Renata Reda
Pierogi ziemniaczane, foto: Renata Reda



0:00
0:00
Pierogi ziemniaczane - przepis Elżbiety Siekierki z Drohiczyna | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Pierogi ziemniaczane - przepis Elżbiety Siekierki z Drohiczyna

Składniki:

ziemniaki
2-4 cebule
sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszona jarzynka
mąka
olej rzepakowy


Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy z 1-2 cebulami, dodajemy przyprawy. Oddzielnie podsmażamy skrojone 1-2 cebule i też dodajemy do masy. Całość smażymy na oleju, cały czas mieszając. Po usmażeniu (aż farsz będzie gęsty) odstawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy ciasto - na 1 kilogram mąki dodajemy pół łyżeczki soli, pół szklanki oleju i gorącą wodę. Ugniecione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na kilkanaście minut. Potem je rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, które nadziewamy farszem. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody (z odrobiną oleju). Po ich wypłynięciu na wierzch, gotujemy je jeszcze około 2 minut. Podajemy z okrasą lub ze słodką śmietaną.








Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok