Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi ziemniaczane - przepis Elżbiety Siekierki z Drohiczyna
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Pierogi ziemniaczane - przepis Elżbiety Siekierki z Drohiczyna
Składniki:
ziemniaki
2-4 cebule
sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszona jarzynka
mąka
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy z 1-2 cebulami, dodajemy przyprawy. Oddzielnie podsmażamy skrojone 1-2 cebule i też dodajemy do masy. Całość smażymy na oleju, cały czas mieszając. Po usmażeniu (aż farsz będzie gęsty) odstawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy ciasto - na 1 kilogram mąki dodajemy pół łyżeczki soli, pół szklanki oleju i gorącą wodę. Ugniecione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na kilkanaście minut. Potem je rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, które nadziewamy farszem. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody (z odrobiną oleju). Po ich wypłynięciu na wierzch, gotujemy je jeszcze około 2 minut. Podajemy z okrasą lub ze słodką śmietaną.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda