Sękacz - przepis Reginy Pik z Puńska

25 grudnia 2016

Sękacz, fot. Renata Reda
Sękacz, fot. Renata Reda

Sękacz - przepis Reginy Pik z Puńska

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Sękacz - przepis Reginy Pik z Puńska.

Składniki:
40 jajek
1 kg masła
1 kg mąki pszennej
90 dkg cukru
cukier waniliowy
zapach rumowy
sok z cytryny
litr śmietany 30 proc.

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodając trochę cukru waniliowego. Żółtka (muszą mieć temperaturę pokojową) oddzielamy od białek (które muszą być następnie schłodzone w lodówce). Żółtka dodajemy stopniowo do utartego z cukrem masła, na przemian z mąką i cały czas mieszamy. Potem dodajemy śmietanę, zapach rumowy i sok z cytryny. Na koniec ubijamy schłodzone białka, które następnie delikatnie, stopniowo dodajemy do masy, cały czas mieszając.

Ciasto pieczemy na specjalnym rożnie, na rozgrzany wałek wylewamy cienkie warstwy masy, każdą warstwę delikatnie zapiekamy, tworząc też na nich sople - rogi. Zanim ciasto zdejmiemy z wałka, musimy poczekać aż ostygnie.


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Jajecznica na swojskim maśle - przepis Ewy Kruszewskiej ze wsi Skłody Borowe

Do przygotowania domowego masła najlepsza jest śmietana zebrana z wiejskiego mleka.







Lemoniada - przepis Małgorzaty Truchel

W dzisiejszych smakach Podlasia prezentujemy lemoniadę, którą przygotowała Małgorzata Tuchel.








źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok