Czenaki - przepis Waldemara Pieczulisa z Puńska

1 stycznia 2017

Czenaki, fot. Renata Reda
Czenaki, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Czenaki - przepis Waldemara Pieczulisa z Puńska | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Czenaki - przepis Waldemara Pieczulisa z Puńska

Składniki:
marchew
kapusta biała i kiszona
ziemniaki
cebula, czosnek
szynka wieprzowa
liść laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek
bulion

Przygotowanie:

Szynkę przez dobę marynujemy w pieprzu, soli i majeranku. W glinianym garnku układamy warstwami: najpierw startą na tarce o grubych oczkach marchew, liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę szynkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną surową kapustę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem (na przykład gotowanym na kurczaku). Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na około 45 minut (20 stopnie Celsjusza). Potem na wierzch garnka dajemy kapustę kiszoną i pieczemy w piekarniku jeszcze przez 5 minut. Podajemy ze śmietaną.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nowy tytul

REKLAMA
STARE DOBRE MAŁŻEŃSTWO OIFP

REKLAMA
CARMINA BURANA KONCERT ORATORYJNY OIFP

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok