Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pieczone kopytka - przepis Elżbiety Wróblewskiej z Bielska Podlaskiego
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
3/4 gotowanych ziemniaków
1/4 mąki woda
sól
olej
Przygotowanie:
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, po ostygnięciu ugniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy do nich mąkę oraz wodę i ugniatamy na elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je i tniemy na grube pasy, z których robimy wałeczki. Następnie tniemy na grubsze kopytka. Pieczemy na papierze do pieczenia, wcześniej posmarowane olejem. Układamy w odpowiednich odległościach od siebie (w trakcie pieczenia trochę urosną). Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza, aż się zarumienią. Podajemy ze skwarkami.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda