Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
Farsz:
wołowina i wieprzowina w proporcjach 1:1
bulion (np. z kaczki i warzyw)
duża ilość czosnku i cebuli
sól, pieprz
Ciasto:
mąka
gorąca woda
odrobina oleju
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe i wołowe mielimy przez maszynkę, dodajemy sól, pieprz, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, oraz sporą ilość bulionu. Składniki dokładnie mieszamy.
Mąkę zaparzamy gorącą wodą, dodajemy odrobinę oleju i zagniatamy. Rozwałkowujemy na cieniutki placek. Wykrawamy krążki, na które nakładamy farsz (powinno być go sporo, pierożek powinien być prawie przeźroczysty), sklejamy w półksiężyc. Następnie sklejamy też rogi na kształt wigilijnego uszka, które potem odpowiednio wywijamy i formujemy pielmieni. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy około 3 minut od ich wypłynięcia. Podajemy np. z okrasą z boczku lub z roztopionym masłem, lub ze śmietaną i pieprzem, lub nawet pokropione octem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda