Ser koryciński - przepis Doroty Krynickiej z Korycina

4 czerwca 2017

Ser Koryciński - przepis Doroty Krynickiej z Korycina, fot. Renata Reda
Ser Koryciński - przepis Doroty Krynickiej z Korycina, fot. Renata Reda



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaSer Koryciński - przepis Doroty Krynickiej z Korycina | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

- mleko 

- sól

- podpuszczka

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy do około 40 stopni i wlewamy do wiaderka, solimy je. Na około 10 litrów mleka wystarczy łyżka soli. Następnie dolewamy podpuszczkę - około 50 ml na wiadro. Odczekujemy, aż po 20 min. zrobi się skrzep. Następnie twaróg delikatnie kroimy. Skrzep musi nabrać powietrza, a serwatka musi się odsączyć. Następnie po 20 min. skrzep znów rozdrabniamy, cały czas z serwatką. Po następnych 20 min. znów rozdrabniamy na drobno i odstawiamy na kolejne 20 min.. Potem oddzielamy serwatkę od sera. Ser wyciskamy i wkładamy do durszlaka. Następnie przerzucamy, aby uformował się. Po dobie ser solimy.


Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku


Jaglanka z daktylami i czekoladą.



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok