Sałatka z sera korycińskiego i kurczaka - przepis Marcina Budynka z Białegostoku

25 czerwca 2017

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaSałatka z sera korycińskiego i kurczaka - przepis Marcina Budynka z Białegostoku | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • plaster sera korycińskiego o grubości 0,5 centymetra
  • kilka truskawek
  • filet z kurczaka (np. ugotowany na parze)
  • kilka szparagów zielonych
  • masło klarowane, olej rzepakowy
  • sałata rzymska, lodowa, rukola, szpinak
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, tymianek, czosnek, rozmaryn
  • jajko, bułka tarta, mąka
  • ocet balsamiczny


Przygotowanie:

Plastry sera obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym (wymieszanym z solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim) jajku i w bułce tarce. Smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem czosnku i gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu. W tym samym tłuszczu smażymy ugotowaną wcześniej pierś kurczaka, możemy dodać olej rzepakowy. Podsmażamy też zblanszowane szparagi. Truskawki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich posiekany rozmaryn, grubo mielony czarny pieprz, sól morską, olej rzepakowy i ocet balsamiczny.

W głębokim talerzu układamy sałaty, skrapiamy je sosem miodowo-musztardowym. Na nich układamy pokrojoną w plastry pierś kurczaka, potem ser panierowany, na nim szparagi. Całość polewamy na samej górze truskawkową salsą.


Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku


Jaglanka z daktylami i czekoladą.



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok