Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Pierogi ze szpinakiem - przepis Kingi Kadysz z Białegostoku
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
0,5 litra wody
odrobina oleju i soli
szpinak
ser żółty
czosnek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy dzień wcześniej i zawinięte w folię odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy farsz: szpinak - jeśli jest mrożony - rozmrażamy, jeśli świeży - dusimy na masełku, a potem siekamy. Ser żółty tarkujemy na grubych oczkach i dodajemy do szpinaku.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko, wycinamy kółka i napełniamy farszem. Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia.
Podajemy z palonym masłem czosnkowym albo posypujemy żółtym serem.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda