Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Swojskie kotleciki - przepis Joanny Olszewskiej ze wsi Pęsy Lipno w gminie Zambrów
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- mięso z łopatki wieprzowej
- cebula
- smalec
- sól, pieprz
- mąka
Przygotowanie:
Mięso mielimy na bardzo dużych oczkach (takich jak do kiełbasy). Dodajemy wodę, sól i pieprz. Wygniatamy mięso, aż będzie się kleiło do dłoni. Lepimy kotleciki, które obtaczamy w mące. Kładziemy je na rozgrzany smalec. Smażymy z obu stron.
Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w krążki cebulę. Gdy ją poddusimy, z powrotem na patelnię kładziemy kotlety i mieszamy je z cebulą.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda