Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kulebiak - przepis Teresy Wasilewskiej ze wsi Dołubowo
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Kulebiak - przepis Teresy Wasilewskiej ze wsi Dołubowo w gminie Dziadkowice.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
szklanka mleka
3 dkg świeżych drożdży
szczypta soli, łyżka cukru
2 jajka
40 mililitrów oleju
1 kg kapusty kiszonej
suszone grzyby leśne
cebula
sól, pieprz
jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Kapustę wyciskamy i kroimy. Podsmażamy na oleju z posiekanymi cebulą i grzybami (wcześniej namoczonymi). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy je do mąki, dajemy też szczyptę soli, 2 jajka, łyżkę cukru i olej. Dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby wyrosło.
Potem ciasto należy rozwałkować w kształt prostokąta. Na całej powierzchni przykrywamy ciasto farszem (niezbyt gruba warstwa). Zwijamy w rulon. Na wierzch z ciasta możemy zrobić dekorację - na przykład warkocz. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto nakłuwamy, by farsz w trakcie pieczenia mógł odparować.
Kulebiak wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji powinny wyjść dwie tzw. keksówki. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska