Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Krem z buraków - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Krem z buraków - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz
Składniki:
Przygotowanie:
Buraki w łupinkach pieczemy około godziny i 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza (pod przykryciem). Potem je obieramy i kroimy w mniejsze cząstki. W garnku podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy buraki i pokrojone ziemniaki (mogą być surowe lub ugotowane). Buraków powinno być więcej niż ziemniaków. Przez chwilę całość dusimy i zalewamy wodą. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, zaprawiamy octem (lub cytryną), solą, pieprzem i cukrem do smaku. Potem wszystko miksujemy. Przyozdabiamy śmietaną i natką pietruszki.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda