Kulebiak - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz

9 grudnia 2018

Kulebiak - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz, fot. Renata Reda
Kulebiak - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz, fot. Renata Reda

Kulebiak - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

0,5 kg mąki pszennej

2 łyżki masła

3 jajka

szklanka mleka

5 dkg drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

0,5 kg kapusty kiszonej

2 cebule

szklanka suszonych grzybów


Przygotowanie:

Kapustę gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy też grzyby  wcześniej namoczone w wodzie. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i  dodajemy posiekane: kapustę i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do pogrzanego mleka kruszymy drożdże i dodajemy 2 łyżki masła. Jajka  roztrzepujemy z łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę i łyżeczkę soli,  dodajemy mleko z drożdżami i jajka, całość zagniatamy około 10 minut.  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy  ciasta, które dzielimy na połowę. Rozwałkowane ciasto kładziemy do formy  do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na placek kładziemy  farsz, który przykrywamy drugą warstwą rozwałkowanego ciasta. Kulebiak  smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy 30 minut w temperaturze 180  stopni Celsjusza.


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl














źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok