Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kaczka smażona na maśle - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
- kaczka,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir,
- czerwona kapusta, ziemniaki, marchewka, cebula, czosnek, żurawina,
- czerwone, białe wino,
- masło,
- odrobina oleju,
- miód.
Przygotowanie:
Kaczkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem - pieczemy przez 2,5 godziny w 140 stopniach w piekarniku z termoobiegiem (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Na drugi dzień upieczoną kaczkę rozcinamy na pół. Wyjmujemy wszystkie kości, oprócz udowej. Na maśle i oleju podsmażamy czosnek i posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną kapustę. Kiedy się lekko podsmaży, dodajemy czerwone wino i żurawinę (podsmażamy, dusimy około 20 minut). Ziemniaki gotujemy, aby były delikatnie surowe. Następnie kroimy je oraz marchewkę na cztery i podsmażamy na maśle z olejem, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem (można też dać gałkę muszkatołową i imbir). Kaczkę też smażymy na maśle z olejem, najpierw od strony mięsa, skórą do góry. Podczas smażenia dodajemy do niej białe wino i miód.
Gotową potrawę możemy udekorować.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda