Kaczka smażona na maśle - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

28 grudnia 2018

Kaczka smażona na maśle - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy, fot. Renata Reda
Kaczka smażona na maśle - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy, fot. Renata Reda

Kaczka smażona na maśle - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

- kaczka,

- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir,

- czerwona kapusta, ziemniaki, marchewka, cebula, czosnek, żurawina,

- czerwone, białe wino,

- masło,

- odrobina oleju,

- miód.


 



Przygotowanie:

Kaczkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem - pieczemy przez 2,5 godziny w 140 stopniach w piekarniku z termoobiegiem (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Na drugi dzień upieczoną kaczkę rozcinamy na pół. Wyjmujemy wszystkie kości, oprócz udowej. Na maśle i oleju podsmażamy czosnek i posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną kapustę. Kiedy się lekko podsmaży, dodajemy czerwone wino i żurawinę (podsmażamy, dusimy około 20 minut). Ziemniaki gotujemy, aby były delikatnie surowe. Następnie kroimy je oraz marchewkę na cztery i podsmażamy na maśle z olejem, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem (można też dać gałkę muszkatołową i imbir). Kaczkę też smażymy na maśle z olejem, najpierw od strony mięsa, skórą do góry. Podczas smażenia dodajemy do niej białe wino i miód. 

Gotową potrawę możemy udekorować.



Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl



Babka wielkanocna - przepis Krystyny Pietraszko ze wsi Niewino Borowe

Babka wielkanocna - przepis Krystyny Pietraszko ze wsi Niewino Borowe



Klops - przepis Anny Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe

Klops - przepis Anny Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe



Krokiety - przepis Barbary Berg ze wsi Szczepany

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą



Smaki Podlasia - Kibiny

Przepis Danuty Bagińskiej z Dobrzyniówki.






źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok