Schab faszerowany jarmużem i serem korycińskim - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

4 stycznia 2019

Schab faszerowany jarmużem i serem korycińskim, fot. Renata Reda
Schab faszerowany jarmużem i serem korycińskim, fot. Renata Reda

Schab faszerowany jarmużem i serem korycińskim - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki (porcja na jedną osobę):

250 gramów schabu (duży plaster o grubości około 2,5-3 cm)

jarmuż (1 duży liść)

50 gramów sera korycińskiego

150 gramów kaszy bulgur

sos sojowy (jasny)

zioła prowansalskie, majeranek

buraki (3 małe)

cebula, czosnek

świeży tymianek

sól, pieprz, cukier

masło, olej

białe wino wytrawne

śmietana 32 procent



Przygotowanie schabu i buraków:

Na folię nakładamy plasterek masła, na niego gałązkę tymianku, obrany burak, którego solimy i pieprzymy, następnie szczelnie zawijamy w folię. Tak przygotowane buraki pieczmy około 1,5 godziny w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Gruby plaster schabu rozcinamy (nie do końca) i podwajamy jego powierzchnię, po czym rozbijamy tłuczkiem. Jarmuż obieramy z grubych łodyg. Potem wkładamy go na chwilę do zagotowanej wody (osolonej i osłodzonej). Jarmuż po chwili już lekko zabarwi wodę na zielony kolor, wtedy od razu wrzucamy go do lodowatej wody (utrzyma wtedy piękny, zielony kolor). Schab doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy na nim ser koryciński (może być starty lub w kawałku) i jarmuż. Zwijamy w rulon (kształt krokieta) i spinamy wykałaczkami. Tak przygotowany schab smażymy na oleju ze wszystkich stron, żeby się ładnie przyrumienił. Potem wkładamy go do piekarnika na 40 minut (140 stopni Celsjusza).  

Przygotowanie sosu do schabu:

Na patelni, na której smażył się schab, smażymy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy białe wino, śmietanę i świeży tymianek. Gotujemy aż będzie odpowiednia konsystencja sosu, doprawiamy solą i pieprzem. 

Przygotowanie kaszy:

W garnku topimy odrobinę masła. Dodajemy trochę posiekanej cebuli, wsypujemy kaszę bulgur, zalewamy wrzątkiem i dodajemy łyżkę sosu sojowego i pół łyżeczki ziół prowansalskich. Gotujemy kilkanaście minut.



Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl

Jajecznica na swojskim maśle - przepis Ewy Kryszewskiej ze wsi Skłody Borowe

Do przygotowania domowego masła najlepsza jest śmietana zebrana z wiejskiego mleka.







Lemoniada - przepis Małgorzaty Truchel

W dzisiejszych smakach Podlasia prezentujemy lemoniadę, którą przygotowała Małgorzata Tuchel.








źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok