Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Warkocz z polędwicy wieprzowej - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy [wideo]
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
250 gramów polędwicy wieprzowej
100-150 gramów kalafiora
150 gramów ziemniaków
50-100 gramów kurek
masło, olej
bułka tarta
sól, pieprz, kurkuma, cukier, czerwona papryka, czosnek, cebula, majeranek, świeży tymianek
śmietana 32%
wytrawne białe wino
Przygotowanie:
Polędwicę dzielimy na dwie części. Każdą z tych części kroimy na trzy paski, ale nie do końca przycinamy mięso, tak by się trzymało i można było zapleść warkocz. Przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką, czosnkiem i świeżym tymiankiem. Zaplatamy warkocze (spinamy wykałaczkami, by podczas smażenia warkocze się nie rozpadły) i obsmażamy na oleju z każdej strony, by ładnie się przyrumieniło. Wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut (około 140 stopni C).
W dość dużą kostkę kroimy cebulę, dodajemy odrobinę czosnku, obgotowane wcześniej ziemniaki kroimy w plastry. Na jednej patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju i dodajemy czosnek z cebulą, potem kurki i ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy kalafior (gdy się delikatnie podsmaży, dodajemy kurkumę), potem dodajemy jeszcze trochę masła i bułkę tartą.
Na patelni, na której smażyliśmy polędwiczki, podgrzewamy śmietanę, dodając białe wino, sól, pieprz, odrobinę cukru i przyprawy według upodobania (może być tymianek, rozmaryn czy zioła prowansalskie). Śmietanę podgrzewamy aż zgęstnieje.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda