Warkocz z polędwicy wieprzowej - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy [wideo]

11 stycznia 2019

Warkocz z polędwicy wieprzowej, fot. Renata Reda
Warkocz z polędwicy wieprzowej, fot. Renata Reda

Warkocz z polędwicy wieprzowej - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.


Składniki:

250 gramów polędwicy wieprzowej

100-150 gramów kalafiora  

150 gramów ziemniaków

50-100 gramów kurek

masło, olej

bułka tarta

sól, pieprz, kurkuma, cukier, czerwona papryka, czosnek, cebula, majeranek, świeży tymianek

śmietana 32%

wytrawne białe wino




Przygotowanie:

Polędwicę dzielimy na dwie części. Każdą z tych części kroimy na trzy paski, ale nie do końca przycinamy mięso, tak by się trzymało i można było zapleść warkocz. Przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką, czosnkiem i świeżym tymiankiem. Zaplatamy warkocze (spinamy wykałaczkami, by podczas smażenia warkocze się nie rozpadły) i obsmażamy na oleju z każdej strony, by ładnie się przyrumieniło. Wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut (około 140 stopni C). 

W dość dużą kostkę kroimy cebulę, dodajemy odrobinę czosnku, obgotowane wcześniej ziemniaki kroimy w plastry. Na jednej patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju i dodajemy czosnek z cebulą, potem kurki i ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy kalafior (gdy się delikatnie podsmaży, dodajemy kurkumę), potem dodajemy jeszcze trochę masła i bułkę tartą.  

Na patelni, na której smażyliśmy polędwiczki, podgrzewamy śmietanę, dodając białe wino, sól, pieprz, odrobinę cukru i przyprawy według upodobania (może być tymianek, rozmaryn czy zioła prowansalskie). Śmietanę podgrzewamy aż zgęstnieje.


Prowadzący:

Renata Reda


Studio Radia Bialystok

studio

+48 85 744 22 22
studio@radio.bialystok.pl









Filet z sandacza z risotto - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy [wideo]

Filet z sandacza z risotto - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy






źródło: www.radio.bialystok.pl​


Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok