Warkocz z polędwicy wieprzowej - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy [wideo]

11 stycznia 2019

Warkocz z polędwicy wieprzowej, fot. Renata Reda
Warkocz z polędwicy wieprzowej, fot. Renata Reda



0:00
0:00
Warkocz z polędwicy wieprzowej - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

250 gramów polędwicy wieprzowej

100-150 gramów kalafiora  

150 gramów ziemniaków

50-100 gramów kurek

masło, olej

bułka tarta

sól, pieprz, kurkuma, cukier, czerwona papryka, czosnek, cebula, majeranek, świeży tymianek

śmietana 32%

wytrawne białe wino




Przygotowanie:

Polędwicę dzielimy na dwie części. Każdą z tych części kroimy na trzy paski, ale nie do końca przycinamy mięso, tak by się trzymało i można było zapleść warkocz. Przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką, czosnkiem i świeżym tymiankiem. Zaplatamy warkocze (spinamy wykałaczkami, by podczas smażenia warkocze się nie rozpadły) i obsmażamy na oleju z każdej strony, by ładnie się przyrumieniło. Wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut (około 140 stopni C). 

W dość dużą kostkę kroimy cebulę, dodajemy odrobinę czosnku, obgotowane wcześniej ziemniaki kroimy w plastry. Na jednej patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju i dodajemy czosnek z cebulą, potem kurki i ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy kalafior (gdy się delikatnie podsmaży, dodajemy kurkumę), potem dodajemy jeszcze trochę masła i bułkę tartą.  

Na patelni, na której smażyliśmy polędwiczki, podgrzewamy śmietanę, dodając białe wino, sól, pieprz, odrobinę cukru i przyprawy według upodobania (może być tymianek, rozmaryn czy zioła prowansalskie). Śmietanę podgrzewamy aż zgęstnieje.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP RESPIRO DUO, MUZYCZNE OBLICZA KOBIETY

REKLAMA
OiFP PORANEK MŁODEGO MELOMANA

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok