Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Zrazy wieprzowe - przepis Anny Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
1 kg schabu
Zrazy z mięsem mielonym:
1 kg mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej i piersi kurczaka)
2 cebule
4 jajka
masło, sól, pieprz, olej, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
6 łyżek bułki tartej (ewentualnie mleko do niej), 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Zrazy z warzywami:
1 kg schabu
boczek
musztarda, ogórki kiszone, papryka konserwowa
Przygotowanie:
Zrazy z mięsem mielonym:
Mięso mielone mieszamy z czterema jajkami, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek bułki tartej (możemy ją wcześniej namoczyć w mleku), majeranek i posiekane w kostkę 2 cebule.
Kroimy schab jak na kotlety i dokładnie rozbijamy mięso, następnie solimy je i pieprzymy. Na tak przygotowane kotlety nakładamy mięso mielone, na które kładziemy mała kosteczkę masła. Zwijamy zrazy (przy mniejszych należy spiąć wykałaczkami). Zrazy podsmażamy na oleju na rumiany kolor, potem układamy je pionowo w garnku, dolewamy trochę wody, przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i gotujemy pod przykryciem (około godziny).
Zrazy z warzywami:
Kroimy schab jak na kotlety i dokładnie rozbijamy mięso, następnie solimy je i pieprzymy. Następnie smarujemy musztardą, układamy plaster boczku, pokrojony ogórek i paprykę. Zwijamy zrazy (przy mniejszych należy spiąć wykałaczkami). Zrazy podsmażamy na oleju na rumiany kolor, potem układamy je pionowo w garnku, dolewamy trochę wody, przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i gotujemy pod przykryciem (około godziny).
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda