Zrazy wieprzowe - przepis Anny Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe

15 lutego 2019

Zrazy wieprzowe - przepis Anny Malinowskiej - Fot. Renata Reda
Zrazy wieprzowe - przepis Anny Malinowskiej - Fot. Renata Reda



0:00
0:00
Smaki Podlasia - Zrazy Anny Malinowskiej ze wsi Niewino Borowe | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

1 kg schabu

Zrazy z mięsem mielonym: 

1 kg mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej i piersi kurczaka)

2 cebule

4 jajka

masło, sól, pieprz, olej, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

6 łyżek bułki tartej (ewentualnie mleko do niej), 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Zrazy z warzywami: 

1 kg schabu

boczek

musztarda, ogórki kiszone, papryka konserwowa


Przygotowanie:

Zrazy z mięsem mielonym: 

Mięso mielone mieszamy z czterema jajkami, dodajemy 2 łyżki mąki  ziemniaczanej, 6 łyżek bułki tartej (możemy ją wcześniej namoczyć w  mleku), majeranek i posiekane w kostkę 2 cebule.

Kroimy schab jak na kotlety i dokładnie rozbijamy mięso,  następnie solimy je i pieprzymy. Na tak przygotowane kotlety nakładamy  mięso mielone, na które kładziemy mała kosteczkę masła. Zwijamy zrazy  (przy mniejszych należy spiąć wykałaczkami).  Zrazy podsmażamy na oleju  na rumiany kolor, potem układamy je pionowo w garnku, dolewamy  trochę wody, przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem  angielskim i gotujemy pod przykryciem (około godziny).

Zrazy z warzywami: 

Kroimy schab jak na kotlety i dokładnie rozbijamy mięso,  następnie solimy je i pieprzymy. Następnie smarujemy musztardą, układamy  plaster boczku, pokrojony ogórek i paprykę. Zwijamy zrazy (przy  mniejszych należy spiąć wykałaczkami).  Zrazy podsmażamy na oleju na  rumiany kolor, potem układamy je pionowo w garnku, dolewamy trochę wody,  przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i  gotujemy pod przykryciem (około godziny).



Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



REKLAMA
Nie Teatr OXFORD DRAMA - koncert

REKLAMA
OiFP PAJACE / RYCERSKOŚĆ WIEŚNIACZA, R. LEONCAVALLO / P. MASCAGNI

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok